Nie masz pomysłu, co zjeść o poranku? Wybraliśmy dla ciebie trzy propozycje ze śniadaniowego menu Anny Lewandowskiej

Śniadanie to posiłek, którego zadaniem jest zapewnienie energii na dobry początek dnia.

Przygotowując pierwsze danie w ciągu dnia, warto zadbać o to, by było pełnowartościowe i smaczne. Aby ci w tym pomóc, wybraliśmy trzy śniadaniowe propozycje z jadłospisu Anny Lewandowskiej. Oprócz składników odżywczych, posiłki te zapewnią także solidną dawkę radości. 

Przepisy na śniadanie by Ann - owsianka do picia

Składniki:

  • masło migdałowe
  • 2 daktyle (namoczone we wrzątku)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody lub mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 1 garść malin
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Zmiksuj banana z przefiltrowaną wodą (możesz użyć także mleka migdałowego). Dodaj masło migdałowe, pozostałe składniki i ponownie blenduj do momentu, aż całość dobrze się połączy.

Przepisy na śniadanie by Ann - bezglutenowe placuszki z dżemem

Składniki: 

  • 120 g mąki ryżowej
  • 20-30 g mąki kokosowej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 50 ml wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • dżem truskawkowy
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) zblenduj. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmaż placuszki z obu stron. Gotowe placuszki posmaruj dżemem.

 

Przepisy na śniadanie by Ann - kanapka z jajkiem sadzonym i warzywami

Składniki:

  • chleb bezglutenowy lub żytni na zakwasie
  • 1 marchewka
  • kawałek cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/3 czerwonej papryki
  • sezam
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • oliwa z oliwek

Składniki (zielone pesto):

  • 2 garści świeżej rukoli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, cukinię w plastry, polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 20 minut do miękkości (warzywa można również zgrillować). W międzyczasie przygotuj pesto: rukolę i bazylię porwij na mniejsze kawałki, dodaj oliwę, posiekane orzechy, przyprawy i całość zblenduj.

Pieczywo posmaruj pesto, obłóż warzywami, ułóż na nich jajko sadzone, udekoruj pomidorkami koktajlowymi, przypraw i posyp sezamem.

Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA