Trzy szybkie obiady - zdrowo, dietetycznie i w duchu keto

Dieta keto jest ostatnio niezwykle popularna. Jak przygotować szybki obiad i zgodny z jej zasadami? Oto trzy przepisy.

Masz w planach zjeść coś na szybko, ale chcesz, żeby było jednocześnie zdrowo? Wypróbuj kilka przepisów, które bazują na diecie ketogenicznej. Główną myślą tego modelu odżywiania jest ograniczenie węglowodanów, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości tłuszczu. Co można przygotować, trzymając się ram tej diety?

Trzy obiady, zgodne z zasadami keto

Miska lasagne

  • około 450 gramów mielonego mięsa z kurczaka;
  • szklanka sosu marinara rao;
  • szklanka sera ricotta;
  • 1/4 szklanki startego parmezanu;
  • pół łyżeczki czosnku;
  • łyżeczka przyprawy włoskiej;
  • pół łyżeczki soli;
  • szklanka rozdrobnionej mozzarelli;
  • opcjonalnie pietruszka do dekoracji. 

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Mięso podsmaż na patelni na średnim ogniu i odstaw na bok. W misce wymieszaj ser ricotta, czosnek, włoską przyprawę i sól. Przygotuj cztery żaroodporne miseczki i równomiernie rozłóż do nich mielone mięso. Następnie polej kurczaka mieszanką sera ricotta, sosem marinara i serem mozzarella. Połóż miski na blacie do pieczenia i piecz przez 8-10 minut lub do momentu, aż ser się stopi. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Miski Enchilada z kurczaka Keto

  • około 140 gramów piersi z kurczaka (grillowane lub pieczone);
  • szklanka ryżu (ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu);
  • pół szklanki sosu enchilada o obniżonej zawartości węglowodanów;
  • 2/3 szklanki tartego sera cheddar;
  • dwie łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterkach;
  • dwie łyżki konserwowanych papryczek jalapeno;
  • pół pokrojonego awokado;
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W żaroodpornej misce umieść ryż, dodaj kurczaka, sos i starty ser. Połóż plastry oliwek oraz jalapeno. Piecz przez 8-10 minut. Podawaj udekorowane kwaśną śmietaną i pokrojonym awokado.

Kurczak w wersji keto

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  • około 450 gramów piersi z kurczaka;
  • po pół łyżeczki soli morskiej i czarnego pieprzu;
  • cztery zmielone ząbki czosnku;
  • około 170 gramów brokułów pokrojonych w różyczki;
  • duża czerwona papryka pokrojona w cienki paski;
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka;
  • 450 gramów ryżu;
  • łyżeczka prażonego oleju sezamowego.

Przygotowanie: Podgrzej dwie łyżki oliwy na dużej patelni lub woku na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez pięć minut, przewracając, aż kurczak będzie złoty. Wyjmij kurczaka z patelni, odłóż na bok i przykryj, aby się wystygł.  Dodaj pozostałe 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek do garnka. Wsyp zmielony czosnek i smaż przez około minutę, aż będzie pachnący. Wtedy dodaj brokuły i paprykę. Smaż przez 3-4 minuty, aż brokuły zrobią się soczystozielone, a papryka zacznie mięknąć. Dodaj bulion. Zmniejsz ogień patelni do średniego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 3-5 minut , aż brokuły będą kruche. Dodaj kurczaka i ryż. Smaż przez 3-4 minuty,  aż brokuły będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zdejmij z ognia, wymieszaj z prażonym olejem sezamowym. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.