Anna Starmach odkrywa cukinię w nowym wydaniu. Tego przepisu trzeba spróbować!

Anna Starmach potrafi zaskoczyć niekonwencjonalnym wykorzystaniem poszczególnych składników, do przygotowania wymyślnego dania. Tym razem przyszedł czas na cukinię w dietetycznym i pysznym wydaniu.

Anna Starmach postanowiła namówić swoich obserwatorów do wykorzystania w kuchni cukinii. To zielone, letnie warzywo może stanowić doskonałe uzupełnienie jadłospisu na diecie - jest niskokaloryczne, a jednocześnie zawiera wiele witamin. Znana szef kuchni poleca spróbować nietypowego połączenia - smakuje rewelacyjnie.

 

Anna Starmach poleca przepis na cukinię z kurkumą

Chociaż dania z tą aromatyczną żółtą przyprawą bardziej kojarzą się z sezonem jesiennym, kiedy podajemy rozgrzewające zupy, kurkuma doskonale poradzi sobie również z daniami letnimi. Starmach wykorzystała przyprawę do przygotowania pysznej cukinii.

Cukinia z kurkumą

Składniki:

  • trzy młode niewielkie cukinie;
  • garść cukrowego groszku;
  • 200 mililitrów mleka kokosowego;
  • płaska łyżeczka kurkumy;
  • ząbek czosnku;
  • łyżka oleju roślinnego;
  • łyżeczka czarnuszki;
  • szczypta soli himalajskiej;
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania.

Przygotowanie: pokrój cukinię w kostkę lub półplasterki i przełóż do miski. Dodaj kurkumę, sól i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię i smaż ją przez dwie minuty. Po tym czasie dolej mleko kokosowe, gotuj przez pięć minut, następnie dodaj groszek i gotuj kolejną minutę. Cukinię podawaj razem z pietruszką lub kolendrą i czarnuszką.

Dlaczego warto włączyć cukinię do diety?

Cukinia często jest polecana osobom na diecie odchudzającej, przede wszystkim za niską kaloryczność.. Szacuje się, że w stu gramach warzywa jest niecałe 17 kalorii. Ponadto w warzywie znajdziemy cenny beta-karoten, magnez, potas oraz błonnik, który bierze udział w metabolizmie. Cukinie to cenne źródło witamin z grupy B oraz witaminy C. 

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.