Anna Starmach postanowiła namówić swoich obserwatorów do wykorzystania w kuchni cukinii. To zielone, letnie warzywo może stanowić doskonałe uzupełnienie jadłospisu na diecie - jest niskokaloryczne, a jednocześnie zawiera wiele witamin. Znana szef kuchni poleca spróbować nietypowego połączenia - smakuje rewelacyjnie.
Chociaż dania z tą aromatyczną żółtą przyprawą bardziej kojarzą się z sezonem jesiennym, kiedy podajemy rozgrzewające zupy, kurkuma doskonale poradzi sobie również z daniami letnimi. Starmach wykorzystała przyprawę do przygotowania pysznej cukinii.
Składniki:
Przygotowanie: pokrój cukinię w kostkę lub półplasterki i przełóż do miski. Dodaj kurkumę, sól i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię i smaż ją przez dwie minuty. Po tym czasie dolej mleko kokosowe, gotuj przez pięć minut, następnie dodaj groszek i gotuj kolejną minutę. Cukinię podawaj razem z pietruszką lub kolendrą i czarnuszką.
Cukinia często jest polecana osobom na diecie odchudzającej, przede wszystkim za niską kaloryczność.. Szacuje się, że w stu gramach warzywa jest niecałe 17 kalorii. Ponadto w warzywie znajdziemy cenny beta-karoten, magnez, potas oraz błonnik, który bierze udział w metabolizmie. Cukinie to cenne źródło witamin z grupy B oraz witaminy C.