Przechodząc na dietę odchudzającą, wiele osób martwi się, że niskokaloryczne produkty nie dostarczą właściwej ilości minerałów i potrzebnych witamin. Jest to błędne przekonanie - wiele z nich posiada cenne składniki odżywcze. Oto lista pięć produktów, które zapewnią nam dobrą porcję witamin przy niskiej zawartości kalorii.
Te zielone liście doskonale nadają się do sałatek oraz dań głównych. Szpinak zawiera karotenoidy, które poprawią nam kondycję wzroku. Dodatkowo posiada wiele przeciwutleniaczy, mogących pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
Grzyby są bardzo popularne wśród ludzi na diecie roślinnej, ponieważ niektóre gatunki mogą zastąpić strukturę mięsa. W grzybach znajdziemy odpowiednią dawkę miedzi (np. w odmianie shiitake), która wpływa na kondycję kości. W białych odmianach znajdziemy z kolei witaminę B - to dzięki niej organizm przetwarza pożywienie w energię.
Jarmuż króluje w jadłospisie osób na diecie roślinnej. Dodaje się go do sałatek, z jego wykorzystaniem można przygotować chipsy, a nawet... frytki. Nic dziwnego, że poleca go wiele osób - zawiera m.in. witaminę K, C, wapń oraz błonnik.
Sok z selera robi ostatnio ogromną karierę. Warzywo jest polecane na diecie odchudzającej. Ma mało kalorii, a także nawadnia organizm. Warto zaznaczyć, że w selerze zawarte są też związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych.
Czosnek to wyjątkowo aromatyczna przyprawa, która nadaje naszym potrawom charakteru. Znane są jego właściwości przeciwzapalne, świetnie działa też na obniżenie ciśnienia krwi, ze względu na zawartość potasu oraz przeciwutleniaczy.