Gorące dni to czas, kiedy niechętnie sięgamy po ciepłe dania. Szukamy chłodu nie tylko od zewnątrz, ale też od środka. Idealnym sposobem na potrawę, która orzeźwi w wakacje i jednocześnie zaspokoi głód jest oczywiście chłodnik.
Chłodnik litewski w wersji fit jest wyjątkowo zdrowym daniem. Do jego przygotowania nie trzeba używać śmietany - można zastąpić ją jogurtem naturalnym lub kefirem. Nietrudno też o zdrowszy zamiennik cukru. W ten sposób powstaje nie tylko zdrowe, pożywne, niskokaloryczne i smaczne danie, ale jakże proste w przygotowaniu!
Zupa na zimno doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnego spotkania w ogrodzie, rodzinnego obiadu w upalny dzień czy eleganckiej kolacji. Doskonale pasuje też do lekkich sałatek. Apetyczny kolor sprawia, że po chłodnik chętnie sięgają dzieci. Nawet te, które nie przepadają za warzywami w swoim menu. To świetny sposób na przemycenie witamin do jadłospisu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki zetrzyj na tarce, botwinę, koper, pietruszkę i szczypior drobno posiekaj, ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę, na tarce zetrzyj czosnek, dodaj maślankę i kefir lub jogurt, całość dopraw do smaku. Zupę umieść w lodówce, serwuj po schłodzeniu. Możesz podawać z gotowanym jajkiem.