Chłodnik litewski z botwiną to doskonały wybór podczas gorących dni. Poznaj przepis w wersji fit

Chłodnik doskonale smakuje, orzeźwia, syci i sprzyja sylwetce. Poznaj przepis na wakacyjną zupę pełną witamin.

Gorące dni to czas, kiedy niechętnie sięgamy po ciepłe dania. Szukamy chłodu nie tylko od zewnątrz, ale też od środka. Idealnym sposobem na potrawę, która orzeźwi w wakacje i jednocześnie zaspokoi głód jest oczywiście chłodnik.

Chłodnik - najlepszy wybór na lato

Chłodnik litewski w wersji fit jest wyjątkowo zdrowym daniem. Do jego przygotowania nie trzeba używać śmietany - można zastąpić ją jogurtem naturalnym lub kefirem. Nietrudno też o zdrowszy zamiennik cukru. W ten sposób powstaje nie tylko zdrowe, pożywne, niskokaloryczne i smaczne danie, ale jakże proste w przygotowaniu! 

Zupa na zimno doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnego spotkania w ogrodzie, rodzinnego obiadu w upalny dzień czy eleganckiej kolacji. Doskonale pasuje też do lekkich sałatek. Apetyczny kolor sprawia, że po chłodnik chętnie sięgają dzieci. Nawet te, które nie przepadają za warzywami w swoim menu. To świetny sposób na przemycenie witamin do jadłospisu.

Przepis na chłodnik w wersji fit

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny,
  • 4 ugotowane buraki,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l maślanki,
  • 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy, ksylitol.

Sposób przygotowania:

Buraki zetrzyj na tarce, botwinę, koper, pietruszkę i szczypior drobno posiekaj, ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę, na tarce zetrzyj czosnek, dodaj maślankę i kefir lub jogurt, całość dopraw do smaku. Zupę umieść w lodówce, serwuj po schłodzeniu. Możesz podawać z gotowanym jajkiem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.