Prosto, zdrowo i szybko - trzy pomysły na letnie obiady z makaronem

Makaron przygotowany al dente zawiera mniej kalorii. Tak ugotowany może być składnikiem wielu smacznych i dietetycznych potraw. Oto trzy inspiracje.

Nie masz pomysłu na zalegający w szafce makaron? Chcesz przygotować coś zdrowego i na szybko? Te przepisy pokazują, że spaghetti można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Dzięki tym potrawom dostarczysz wielu witamin, minerałów i potrzebnego białka.

Trzy dietetyczne przepisy na makaron

Brokułowe Soba Bowl

  • dwie szklanki różyczek brokułów;
  • olej;
  • sól i pieprz do smaku;
  • około 115 gramów makaronu soba;
  • dwie łyżki octu ryżowego;
  • łyżka oleju sezamowego;
  • łyżka sosu sojowego;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;
  • szczypta czerwonej papryki;
  • sól i świeżo zmielony pieprz;
  • prażone nasiona sezamu.

Przygotowanie: Rozgrzej żeliwną patelnię lub wok na średnim ogniu, dodaj odrobinę oleju i zamieszaj. Na nieco rozgrzany olej dodaj brokuły i smaż przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Brokuły powinny na koniec być jasnozielone i delikatnie przygrillowane. Dodaj sól i pieprz do smaku, zdejmij z patelni i odłóż na bok. Zagotuj wodę w garnku i gotuj soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj ocet ryżowy, prażony olej sezamowy, sos sojowy i czosnek w małej misce. Gdy makaron będzie gotowy, przepłucz go zimną wodą i dobrze osusz. Połóż na talerzu makaron, polej dressingiem i posyp brokułami oraz prażonymi ziarnami sezamu.

Pesto z awokado

  • około 340 gramów makaronu spaghetti;
  • duże awokado bez pestki;
  • szklanka pietruszki lub bazylii;
  • trzy ząbki czosnku;
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich;
  • dwie łyżki posiekanego parmezanu plus dodatkowa porcja do dekoracji;
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sok z połowy cytryny;
  • pomidor pokrojony w kostkę;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: zagotuj osoloną wodę w garnku, dodaj spaghetti i postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W blenderze zmiksuj awokado, natkę pietruszki, orzechy włoskie i parmezan. Pulsuj z dużą prędkością, aż uzyskasz gładką masę. W trakcie powoli wlewa olej, aby pesto nabrało kremowej konsystencji. Dodaj sok z cytryny i miksuj dalej. Sprawdź, czy nie trzeba dodatkowo dodać soli i pieprzu.  Odsącz wodę z garnka z makaronem i dodaj do środka pesto. Dodaj pokrojonego pomidora i dokładnie zamieszaj. Podawaj od razu, posypując parmezanem.

Prosta cytrynowa piccata z kurczakiem

  • 450 gramów spaghetti;
  • 450 gramów piersi z kurczaka bez skóry i kości;
  • sól koszerna, czarny pieprz do smaku;
  • pół szklanki uniwersalnej mąki;
  • cztery łyżki niesolonego masła;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę szalotki;
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka;
  • sok z cytryny;
  • pół szklanki śmietany;
  • 1/4 szklanki kaparów, odsączonych od wody;
  • dwie łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie: Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie dokładnie osusz spaghetti. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Przekrój pierś wzdłuż na pół, wtedy każdą część obtocz w mące. Rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj kurczaka i podsmażaj przez około 5 minut z każdej strony. Odstaw gotowe mięso na bok. Roztop na patelni pozostałe masło. Dodaj czosnek, szalotki i podsmażaj około dwóch minut. Wtedy dodaj bulion i sok z cytryny, gotuj kolejnych 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ubij gęstą śmietanę, aż lekko zgęstnieje, wtedy dodaj sól, pieprz oraz kapary. Ułóż na talerzu makaron, kurczaka oraz sos, udekoruj po wierzchu świeżymi liśćmi pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.