Sezon na szparagi w pełni. Jak je wykorzystać w kuchni? Zobacz pomysł Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów przedstawiła prosty przepis z wykorzystaniem szparagów. Jak je przygotować?

Anna Lewandowska nabrała tempa i rozmachu. Oprócz prawie codziennych live’ów na Instagramie trenerki pojawiają się dzienne propozycje jadłospisów. Jak w kuchni Lewandowska wykorzystuje szparagi?  Wypróbujcie poniższy przepis.

 

Anna Lewandowska poleca kaszotto ze szparagami

Składniki:

  • niecałe pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej;
  • trzy szparagi;
  • półtora plastra sera typu mozzarella;
  • pół pomidora;
  • łyżeczka pietruszki;
  • po szczypcie soli, pieprzu i suszonego tymianku;
  • niecałe pół łyżki pestek z dyni;
  • niecałe pół łyżki oleju lnianego. 

Przygotowanie: Przepłucz kaszę przed gotowaniem pod zimną bieżącą wodą. Gotuj według instrukcji na opakowaniu. Szparagi gotuj przez około siedem minut na parze, pokrój je na mniejsze kawałki. Mozzarellę i pomidora pokrój w kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj kaszę ze szparagami, mozzarellą, pomidorem i natką pietruszki. Na koniec dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Kaszotto posyp z wierzchu pestkami dyni.

Lewandowska poleca ten przepis w roli zdrowej kolacji, świetnie się też sprawdzi, jako lekki obiad. W menu pojawiły się również dwie inne propozycje dań głównych. Planując posiłki na dany dzień dobrze jest wypróbować sposób Anny i komponować wszystkie potrawy, wykorzystując część takich samych składników - w ten sposób nie marnujemy żywności. 

Dzienne menu Anny Lewandowskiej

Śniadanie - jajecznica na boczku z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Składniki:

  • trzy plastry wieprzowego boczku bez kości;
  • pomidor;
  • dwa kurze jaja;
  • po szczypcie soli, pieprzu, ziół prowansalskich i tymianku;
  • dwa plastry sera mozzarella;
  • cztery liście świeżej bazylii.

Wykonanie: Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Wbij jajka do miski i wymieszaj z przyprawami. Wlej tak przygotowane jajka na patelnię i mieszaj. Na koniec pokrój mozzarellę w kostkę, dodaj do patelni i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

Obiad - lekkie mięsne gołąbki na parze z pietruszkowym ryżem

Składniki:

  • cztery liście białek kapusty;
  • 120 gramów mięsa z piersi kurczaka bez skóry;
  • pół ząbka czosnku;
  • 1/3 cebuli;
  • pół marchewki;
  • jajko;
  • pomidor;
  • po szczypcie soli i pieprzu;
  • dwie łyżeczki koperku;
  • 1/3 szklanki ryżu basmati;
  • do ryżu: dwie łyżeczki pietruszki, szczypta soli i pieprzu, pół łyżeczki oleju lnianego.

Wykonanie: włóż do parowaru lub garnka z możliwością gotowania na parze liście kapusty. Gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut. Zmiel mięso w maszynce, następnie dodaj do niego sprasowany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, startą marchew, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na każdym liściu kapusty ułóż farsz i zawiń. Gotuj na parze przygotowane gołąbki przez pół godziny. W międzyczasie podgrzej w garnku pomidora pokrojonego w kostkę, dodaj sól, pieprz i duś przez kilka minut, pod koniec dodając posiekany koperek. Przed podaniem polej gołąbki przygotowanym pomidorowym sosem. Ryż przepłucz przed gotowaniem pod zimną bieżącą wodą, potem postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

Zobacz wideo Anna Lewandowska przeprowadziła z małą Klarą wspólny trening
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.