Zdrowe burgery? Czemu nie! Bułki z dodatkami wcale nie muszą kojarzyć się wyłącznie z fast foodami w znanych restauracyjnych sieciach. Te przygotowane w domu będą zdecydowanie zdrowsze, mniej kaloryczne oraz bez zbędnych konserwantów.
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię do grilla i posmaruj ją olejem roślinnym. Pokrój łososia ostrym nożem, umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania szorstkiej tekstury. W misce zmieszaj mielonego łososia, bułkę tartą, jajko, szalotki, szczypiorek, czosnek, oliwę, ocet, tabasco i skórkę z cytryny. Uformuj sześć placków. Grilluj hamburgery na średnim ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut, obracając do momentu, aż będzie upieczony z każdej strony. Podawaj w bułkach pod sałatą. Do podkręcenia smaku możesz umieścić w bułce plastry ananasa.
Przygotowanie: Zetrzyj cukinię w robocie kuchennym lub ręcznym blenderze. Ugotuj kalafior na parze, aż będzie miękki i dodaj go do blendera. Miksuj aż się rozbije na małe kawałki. Za pomocą ściereczki do naczyń odciśnij z warzyw jak najwięcej wilgoci. Przenieś je do miski, dodaj mąkę i przyprawy. Mieszaj do dokładnego połączenia się składników. Uformuj małe placki lub burgery. Rozgrzej łyżkę oleju kokosowego na dużej patelni, połóż na niej cztery burgery i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionym sosem lub bułką do hamburgerów o obniżonej zawartości węglowodanów.
Przygotowanie: jeśli zdecydujesz się na majonez z awokado, połącz wszystkie składniki w blenderze o dużej mocy, aż powstanie gładka masa. Przygotuj patelnie grillową lub grilla, ustaw na wysoką temperaturę. Dodaj olej z awokado na patelnię. Zmieszaj kurczaka z przyprawami, szpinakiem, mąką kokosową, sokiem z limonki oraz olejem z awokado, aż się dobrze połączą. Bardzo delikatnie złóż plastry z awokado, uważając, by ich nie rozbić i delikatnie wymieszaj je z mięsem. Uformuj masę w 4-5 burgerów i smaż na grillu lub patelni przez kilka minut na każdej stronie. Podawaj z majonezem z awokado na liściach sałaty.