Aromatyczna parująca kawa czasem jest dla nas jedynym sposobem na pobudkę przed wyjściem do pracy. Odpowiednia ilość tego napoju może przynieść nam więcej korzyści, niż się spodziewaliśmy. Eksperci z "The Healthy" zwracają uwagę na cztery plusy picia kawy.
Filiżanka czarnej kawy, najlepiej niesłodzonej lub z bardzo niewielką ilością cukru, może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Jeśli uwielbiasz kawę, zwróć uwagę na to, jakie może przynieść korzyści.
Zwykła czarna oraz ta bezkofeinowa - kawa to jedno z dobrych źródeł przeciwutleniaczy, które chronią komórki. Jak podaje "The Healthy" już jeden wypity kubek to porcja około 100 związków przeciwutleniających.
Według "Rocznego Przegląd Żywienia" z 2017 roku. regularne picie kawy w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz choroby Parkinsona. Przeciwutleniacze oraz inne substancje zawarte w kawie wpływają na zmniejszenie się stanów zapalnych w naszym organizmie.
Według badań z marca 2020 roku przeprowadzonych na grupie 80 osób, regularne picie kawy pozytywnie wpłynęło na koncentrację oraz czujność.
Kofeina pozwala na poprawienie wyników, a także pomaga w regeneracji mięśni. W kawie znajduje się bezpieczne źródło kofeiny w odpowiedniej dawce.
Kawę, jak wszystko, należy spożywać z umiarem. Jej przedawkowanie może prowadzić do m.in. wystąpienia rozstroju żołądka oraz problemów z sercem. Optymalną dzienną dawką kawy jest porcja między trzema a pięcioma filiżankami.