Lubisz pić kawę? Mamy dobre wieści. Oto cztery zalety z włączenia jej do diety

Nie możesz się obejść bez filiżanki kawy? Okazuje się, że wcale nie jest to zły nawyk. Zobacz, jakie korzyści płyną z picia tego napoju.

Aromatyczna parująca kawa czasem jest dla nas jedynym sposobem na pobudkę przed wyjściem do pracy. Odpowiednia ilość tego napoju może przynieść nam więcej korzyści, niż się spodziewaliśmy. Eksperci z "The Healthy" zwracają uwagę na cztery plusy picia kawy.

Cztery zalety picia kawy

Filiżanka czarnej kawy, najlepiej niesłodzonej lub z bardzo niewielką ilością cukru, może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Jeśli uwielbiasz kawę, zwróć uwagę na to, jakie może przynieść korzyści.

Zawiera przeciwutleniacze

Zwykła czarna oraz ta bezkofeinowa - kawa to jedno z dobrych źródeł przeciwutleniaczy, które chronią komórki. Jak podaje "The Healthy" już jeden wypity kubek to porcja około 100 związków przeciwutleniających.

Ma właściwości przeciwzapalne

Według "Rocznego Przegląd Żywienia" z 2017 roku. regularne picie kawy w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz choroby Parkinsona. Przeciwutleniacze oraz inne substancje zawarte w kawie wpływają na zmniejszenie się stanów zapalnych w naszym organizmie.

Może zwiększyć koncentrację 

Według badań z marca 2020 roku przeprowadzonych na grupie 80 osób, regularne picie kawy pozytywnie wpłynęło na koncentrację oraz czujność. 

Kawa a wyniki w sporcie

Kofeina pozwala na poprawienie wyników, a także pomaga w regeneracji mięśni. W kawie znajduje się bezpieczne źródło kofeiny w odpowiedniej dawce. 

Ile kawy można wypić?

Kawę, jak wszystko, należy spożywać z umiarem. Jej przedawkowanie może prowadzić do m.in. wystąpienia rozstroju żołądka oraz problemów z sercem. Optymalną dzienną dawką kawy jest porcja między trzema a pięcioma filiżankami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.