Anna Lewandowska pilnuje, aby osoby, które podjęły jej wyzwanie stosowały właściwą dietę. Zdrowe odżywianie jest niesamowicie ważne, zwłaszcza jeśli właśnie rozpoczęliśmy przygodę z trenowaniem. Nasz organizm spala wtedy więcej kalorii, dlatego musimy pamiętać, aby dostarczać odpowiednio więcej energii oraz potrzebnych witamin i minerałów.
Jeżeli naszym marzeniem jest piękna sylwetka, oprócz regularnych treningów należy pamiętać też o odpowiednim jadłospisie. Lewandowska postanowiła pomóc osobom, które biorą udział w jej wyzwaniu i udostępniła przykładowy jadłospis, który zapewni właściwą ilość potrzebnych składników odżywczych.
Przygotowanie: przepłucz kaszę pod zimną wodą przez ugotowaniem. Kaszę ugotuj na mleku roślinnym, wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj porzeczki i polej całość syropem klonowym. Posyp wszystko płatkami migdałowymi.
Przygotowanie: Jogurt, cukier, agar i wanilię włóż do rondla, gotuj przez około 5 minut. Przełóż powstały pudding do szklanki i zostaw do przestygnięcia. Następnie wstaw go do lodówki na godzinę. Po tym czasie podawaj deser, posypany czekoladowymi wiórkami i posiekanymi orzechami.
Przygotowanie: mięso przypraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, paprykami i kurkumą, odstaw do zamarynowania na co najmniej pół godziny. W międzyczasie przygotuj ziemniaki; obierz je i pokrój w łódeczki, wyłóż na blachę do pieczenia i posyp przyprawami i masłem. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Wrzuć szparagi do wrzątku, gotuj przez około 7 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, dodaj zamarynowanego kurczaka i smaż przez trzy minuty z każdej strony. Dolej odrobinę wody i duś przez 10 minut. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Przełóż gotowe mięso na talerz, obok połóż szparagi i ziemniaki, całość posyp pietruszką.
Przygotowanie: przepłucz kaszę przed gotowaniem pod zimną wodą. Gotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotuj fasolkę na parze i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj fasolę z kaszą, dodaj pokrojone w plastry pomidory. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta i posiekaną bazylią.