Rozpoczęcie dnia od zdrowego śniadania powinno być stałym elementem naszego harmonogramu. Jeżeli chcemy, aby ciało funkcjonowało na najwyższych obrotach, zwróćmy uwagę, z czego składa się nasz pierwszy posiłek. Pewne produkty, które niestety bardzo często pojawiają się na naszych talerzach, jedzone o wczesnej porze spowalniają metabolizm. O czym mowa?
Poniższe posiłki, choć na pewno umilają nam poranki, dostarczają zbyt dużo cukru i kalorii, co spowalnia przemianę materii. Jeżeli chcemy zdrowo i z odpowiednią energią rozpocząć kolejny dzień - wykreślmy te produkty z śniadań.
Popularne na półkach sklepowych, często zapewniające o właściwej dawce energii, mieszanki owsiane zawierają bardzo dużo cukru, a często i substancji konserwujących. Ziarna w takich płatkach są bardziej przetworzone, przez co zawierają zdecydowanie mniej potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit błonnika.
Pyszne rogale, najlepiej podane z masłem lub na słodko do kawy - na samą myśl czujemy się błogo. Niestety, ten gatunek pieczywa jest wyjątkowo kaloryczny. Bajgle nie zawierają też potrzebnych z rana minerałów i witamin. Za to znajdujące się w nich węglowodany bardzo szybko przekształcają się w cukier, z powodu braku błonnika.
Nie pozostawiajmy złudzeń - płatki śniadaniowe to jeden z najgorszych śniadaniowych wyborów. W ten sposób dostarczamy ogromną dawkę cukru, a w rezultacie zamiast dodawać nam energii, wywoływać senność oraz zmęczenie. Płatki są mało pożywne, dlatego bardzo szybko po ich zjedzeniu znów będziemy głodni.
Choć jajecznica z boczkiem lub kiełbasą ma mnóstwo zwolenników, zdecydowanie nie jest daniem śniadaniowym. Wysoka zawartość tłuszczu, a także prawdopodobnie duża ilość konserwantów w przetworzonym mięsie powodują, że nasze śniadanie staje się wyjątkowo niezdrowym posiłkiem.