Cztery produkty, których nie powinno się jeść rano. Inaczej spowolnisz metabolizm

Na prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu ma wpływ to, co ląduje na naszym talerzu. Warto wiedzieć, czego nie powinno się jeść rano - niektóre produkty spowalniają przemianę materii.

Rozpoczęcie dnia od zdrowego śniadania powinno być stałym elementem naszego harmonogramu. Jeżeli chcemy, aby ciało funkcjonowało na najwyższych obrotach, zwróćmy uwagę, z czego składa się nasz pierwszy posiłek. Pewne produkty, które niestety bardzo często pojawiają się na naszych talerzach, jedzone o wczesnej porze spowalniają metabolizm. O czym mowa?

Cztery produkty, których powinniśmy rano unikać

Poniższe posiłki, choć na pewno umilają nam poranki, dostarczają zbyt dużo cukru i kalorii, co spowalnia przemianę materii. Jeżeli chcemy zdrowo i z odpowiednią energią rozpocząć kolejny dzień - wykreślmy te produkty z śniadań.

Gotowe mieszanki płatków owsianych

Popularne na półkach sklepowych, często zapewniające o właściwej dawce energii, mieszanki owsiane zawierają bardzo dużo cukru, a często i substancji konserwujących. Ziarna w takich płatkach są bardziej przetworzone, przez co zawierają zdecydowanie mniej potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit błonnika.

Bajgle

Pyszne rogale, najlepiej podane z masłem lub na słodko do kawy - na samą myśl czujemy się błogo. Niestety, ten gatunek pieczywa jest wyjątkowo kaloryczny. Bajgle nie zawierają też potrzebnych z rana minerałów i witamin. Za to znajdujące się w nich węglowodany bardzo szybko przekształcają się w cukier, z powodu braku błonnika. 

Płatki śniadaniowe

Nie pozostawiajmy złudzeń - płatki śniadaniowe to jeden z najgorszych śniadaniowych wyborów. W ten sposób dostarczamy ogromną dawkę cukru, a w rezultacie zamiast dodawać nam energii, wywoływać senność oraz zmęczenie. Płatki są mało pożywne, dlatego bardzo szybko po ich zjedzeniu znów będziemy głodni.

Boczek i kiełbasa

Choć jajecznica z boczkiem lub kiełbasą ma mnóstwo zwolenników, zdecydowanie nie jest daniem śniadaniowym. Wysoka zawartość tłuszczu, a także prawdopodobnie duża ilość konserwantów w przetworzonym mięsie powodują, że nasze śniadanie staje się wyjątkowo niezdrowym posiłkiem.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki
Więcej o:
Copyright © Agora SA