Anna Lewandowska udostępniła przykładowy dzienny jadłospis na czas treningowego wyzwania

Anna Lewandowska rozpoczęła nowe wyzwanie wspólnych ćwiczeń na żywo. Trenerka przypomina, że dieta jest bardzo ważna przy intensywnym wysiłku fizycznym.

Anna Lewandowska wraca do intensywnego trybu życia i kalendarza wypchanego po brzegi nowymi planami. 28 czerwca ruszyło nowe wyzwanie trenerki - wspólne zajęcia na żywo. Celebrytka oprócz ćwiczeń zaplanowała zdrowe jadłospisy, które pomogą w dostarczeniu właściwej ilości energii i składników odżywczych przed treningiem. Jak wygląda przykładowe dzienne menu?

 

Dzienny jadłospis Anny Lewandowskiej

Jeśli chcemy wziąć udział w treningowym wyzwaniu, nie zapominajmy o właściwej diecie. Anna podzieliła się na Instagramie poniedziałkową rozpiską dań - co się znalazło w karcie?

Śniadanie - szparagi na parze z jajkiem na twardo

  • trzy jaja kurze;
  • garść szparagów;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • łyżeczka koperku;
  • pół łyżeczki klarowanego masła.

Przygotowanie:  wrzuć szparagi  na wrzątek i gotuj przez siedem minut. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Rozpuść masło na patelni i dodaj koperek oraz przyprawy. Ułóż szparagi i jajka na talerzu, polej wszystko przygotowanym maślanym sosem.

Przekąska poranna - koktajl z porzeczkami i kakao

  • garść czarnych porzeczek;
  • łyżeczka miodu;
  • łyżka kakao;
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego;
  • trzy orzechy włoskie.

Przygotowanie: zblenduj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj odpowiednią ilość wody.

Obiad - stek z tuńczyka z ryżem i brokułami

  • 150 gramów świeżego tuńczyka;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • szczypta suszonego rozmarynu;
  • pół szklanki ryżu basmati;
  • 150 gramów brokułów.

Przygotowanie: przypraw tuńczyka solą, pieprzem i rozmarynem, grilluj na odpowiedniej patelni przez około minutę z każdej strony. Ryż przepłucz raz-dwa razy pod zimną bieżącą wodą, następnie gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły ugotuj na parze, dopraw solą i pieprzem.

Przekąska wieczorna - migdały

Kolacja - brokuły w sosie czosnkowym z ryżem

  • 125 gramów brokułów;
  • trzy łyżki trzyprocentowego jogurtu naturalnego;
  • dwie łyżeczki koperku;
  • ząbek czosnku;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • szczypta czerwonej ostrej papryki;
  • łyżka płatków migdałowych;
  • niecałe pół szklanki ryżu basmati.

Przygotowanie: podziel brokuły na różyczki i ugotuj na parze al dente. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Polej brokuły sosem i posyp migdałowymi płatkami. Przed ugotowaniem przepłucz ryż zimną wodą, gotuj wg instrukcji na opakowaniu. 

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.