Sezon lodowy rozpoczęty. Jaki deser wybrać, aby nie zaszkodzić sylwetce? Poznaj trzy przepisy na sorbety bez cukru

Dieta nie zabrania jedzenia lodów, pod warunkiem, że dobrze wybierzemy. Które lody nie zniwelują starań o sylwetkę? One istnieją!

Kiedy chcemy rzucić kilogramy, zwykle nie umieszczamy lodów na szczycie listy z zakupami. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z deseru, o którym marzymy szczególnie latem. Zanim jednak zdecydujemy się tę przyjemność, warto zwrócić uwagę na jakość wyrobów.

Istnieje wiele opcji, które zawierają mniej kalorii lub tłuszczu niż inne. Przede wszystkim lepszym wyborem będzie pójście do lodziarni, zamiast zajadania się sklepowymi lodami, których składy pozostawiają zwykle wiele do życzenia. Lody naturalne ze składników wiadomego pochodzenia możesz zrobić własnoręcznie w domu albo udać się do zaufanego lokalu. 

Jakie lody wybrać, by nie zaszkodzić sylwetce?

Zdecydowanie lżejsze będą sorbety. W przeciwieństwie do lodów tradycyjnych nie są produkowane na bazie mleka, śmietany, jajek i cukru, dzięki czemu zawierają znacznie mniej kalorii. Są doskonałą opcją nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale też dla tych z nietolerancją laktozy. Sorbet może mieć aż trzy razy mniej kalorii niż tradycyjny lód. Pamiętaj, że dodatkowe polewy i posypki nie działają sylwetce na korzyść. Jeśli zależy ci na deserze bez cukru, który możesz jeść bezkarnie, skorzystaj z tych przepisów na orzeźwiające sorbety.

Domowy sorbet truskawkowy z melisą bez cukru

Składniki:

  • 200 g zamrożonych truskawek
  • 100 g świeżych truskawek
  • około 10-12 listków świeżej melisy

Sposób przygotowania:

Świeże truskawki dokładnie zmiksuj z melisą za pomocą blendera. Dodajemy mrożone owoce i ponownie zblenduj na jednolitą masę. Następnie przelej do pojemników i umieść w zamrażarce.

Domowy sorbet ananasowy z miętą bez cukru

  • 400 g obranego świeżego ananasa
  • garść świeżej mięty baziółka
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru kokosowego

Ananasa pokrój na cząstki, zmiksuj razem z rozdrobnioną miętą (i cukrem kokosowym). Przelej na gęste sito i przetrzyj. Masę przelej do pojemników i zamroź.

Domowy sorbet brzoskwiniowy z tymiankiem bez cukru

  • 350 g soczystych brzoskwiń
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka listków świeżego tymianku

Brzoskwinie podziel na połowy i wyjmij pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Dokładnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sok z limonki i roztarty w dłoniach tymianek. Przelej do pojemników i mroź przez minimum dwie godziny aż do całkowitego stężenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.