Kiedy chcemy rzucić kilogramy, zwykle nie umieszczamy lodów na szczycie listy z zakupami. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z deseru, o którym marzymy szczególnie latem. Zanim jednak zdecydujemy się tę przyjemność, warto zwrócić uwagę na jakość wyrobów.
Istnieje wiele opcji, które zawierają mniej kalorii lub tłuszczu niż inne. Przede wszystkim lepszym wyborem będzie pójście do lodziarni, zamiast zajadania się sklepowymi lodami, których składy pozostawiają zwykle wiele do życzenia. Lody naturalne ze składników wiadomego pochodzenia możesz zrobić własnoręcznie w domu albo udać się do zaufanego lokalu.
Zdecydowanie lżejsze będą sorbety. W przeciwieństwie do lodów tradycyjnych nie są produkowane na bazie mleka, śmietany, jajek i cukru, dzięki czemu zawierają znacznie mniej kalorii. Są doskonałą opcją nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale też dla tych z nietolerancją laktozy. Sorbet może mieć aż trzy razy mniej kalorii niż tradycyjny lód. Pamiętaj, że dodatkowe polewy i posypki nie działają sylwetce na korzyść. Jeśli zależy ci na deserze bez cukru, który możesz jeść bezkarnie, skorzystaj z tych przepisów na orzeźwiające sorbety.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Świeże truskawki dokładnie zmiksuj z melisą za pomocą blendera. Dodajemy mrożone owoce i ponownie zblenduj na jednolitą masę. Następnie przelej do pojemników i umieść w zamrażarce.
Ananasa pokrój na cząstki, zmiksuj razem z rozdrobnioną miętą (i cukrem kokosowym). Przelej na gęste sito i przetrzyj. Masę przelej do pojemników i zamroź.
Brzoskwinie podziel na połowy i wyjmij pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Dokładnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sok z limonki i roztarty w dłoniach tymianek. Przelej do pojemników i mroź przez minimum dwie godziny aż do całkowitego stężenia.