Anna Lewandowska pokazała przepis na brownie. "Sezon na truskawki w pełni, więc nie mogłam dziś tego nie wykorzystać!"

Na instagramowym profilu Anny Lewandowskiej pojawił się przepis na wyjątkowy wakacyjny deser z truskawkami w roli głównej.

Anna Lewandowska chętnie dzieli się z obserwatorami kolejnymi przepisami w mediach społecznościowych. Zdjęcia wykonanych przez trenerkę dań kuszą i zachęcają do odwzorowania posiłków w domu. Szczególnie jeśli chodzi o desery.

Truskawki to bogactwo witamin przy niewielkiej ilości kalorii

Na instagramowym profilu Anny Lewandowskiej pojawiło się przekierowanie do przepisu na wakacyjne brownie z truskawkami w roli głównej. Te smaki doskonale ze sobą współgrają. 

Połączenie czekolady i truskawek, co Wy na to? Dziś mam dla Was brownie w formie deseru w pucharku. Sezon na truskawki w pełni, więc nie mogłam dziś tego nie wykorzystać! - czytamy na blogu.

Truskawki są idealnym dodatkiem nie tylko ze względu na orzeźwiający smak. Truskawki w dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody, a to oznacza, że są niskokaloryczne, a w efekcie sprzyjające odchudzaniu. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy C w truskawkach. W składzie obecne są też inne witaminy, a także żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan (na urodę, włosy).

Zobacz przepis Anny Lewandowskiej na wakacyjne brownie z truskawkami

Brownie Jar z truskawkami w kielichu

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 50 g pasty z orzechów laskowych
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki maca
  • bita śmietana roślinna
  • do dekoracji truskawki i kawałki brownie

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz w gorącej wodzie, po czym odsącz i zblenduj razem z pozostałymi składnikami na karmel:  pastą orzechową, bananem, kakao, macą. Deser układaj warstwowo. Na dnie ułóż karmel, następnie truskawki, bitą śmietanę, pokruszony 1 kawałek brownie na koniec udekoruj bitą śmietaną i kawałkami truskawek.

Składniki na brownie:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 4 jajka
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania brownie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Masło klarowane rozpuść wraz ze 180 g gorzkiej czekolady. Wszystkie suche składniki połącz i wymieszaj. Dodaj maliny oraz żurawinę i całość wymieszaj. Ciasto piecz około 40 minut w 180°C. Odstaw do przestygnięcia, rozpuść pozostałą część czekolady i polej nią brownie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.