Anna Starmach postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami przepisem na gofry idealne. Chrupiące, złociste i puszyste, które często były atrakcją obowiązkową każdych wakacji. Jeśli odpowiednio wyważymy składniki i posiadamy gofrownicę, przysmak dzieciństwa przygotujemy samodzielnie w domu.
Składniki:
Wykonanie: najpierw oddziel żółtko od białka. Wymieszaj żółtko z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, olejem, cukrem i solą. Dokładnie zmiksuj. Osobno ubij białko. Następnie delikatnie wymieszaj ubite białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę, ciasto nakładaj chochlą i smaż po 3-4 minuty, aż gofry się zarumienią. Podawaj na ciepło.
Wiele osób jest uczulonych na nabiał lub stosuje dietę opartą wyłącznie na produktach roślinnych. Nie oznacza to koniecznej rezygnacji z ulubionego deseru. Wegańska wersja jest równie smaczna, co tradycyjna. Naszą ulubioną wersją gofrów w wersji roślinnej jest przepis od "Wegan Nerd". Do wegańskich gofrów potrzebujesz:
Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielony len, sól oraz cukier. Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z sokiem z cytryny lub octem i przelej roztwór do reszty składników. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednorodnej, dość gęstej konsystencji. Dodaj olej i ponownie zamieszaj. Przelewaj do gofrownicy za pomocą chochli - smaż od 10 do 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.