Anna Starmach wraca do smaków dzieciństwa. Odkryj przepis na chrupiące gofry

Anna Starmach przywołuje smaki i zapachy beztroskich wakacji spędzanych nad morzem. Nieodłącznym elementem wypraw są gofry. Jak zrobić idealnie chrupiący deser w domu?

Anna Starmach postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami przepisem na gofry idealne. Chrupiące, złociste i puszyste, które często były atrakcją obowiązkową każdych wakacji. Jeśli odpowiednio wyważymy składniki i posiadamy gofrownicę, przysmak dzieciństwa przygotujemy samodzielnie w domu.

 

Anna Starmach podzieliła się przepisem na chrupiące gofry

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 250 mililitrów mleka;
  • jedno jajko;
  • łyżka cukru;
  • trzy łyżki oleju;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • dodatki: ulubione owoce lub cukier puder.

Wykonanie: najpierw oddziel żółtko od białka. Wymieszaj żółtko z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, olejem, cukrem i solą. Dokładnie zmiksuj. Osobno ubij białko. Następnie delikatnie wymieszaj ubite białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę, ciasto nakładaj chochlą i smaż po 3-4 minuty, aż gofry się zarumienią. Podawaj na ciepło.

Jak przygotować gofry w wersji wegańskiej?

Wiele osób jest uczulonych na nabiał lub stosuje dietę opartą wyłącznie na produktach roślinnych. Nie oznacza to koniecznej rezygnacji z ulubionego deseru. Wegańska wersja jest równie smaczna, co tradycyjna. Naszą ulubioną wersją gofrów w wersji roślinnej jest przepis od "Wegan Nerd". Do wegańskich gofrów potrzebujesz:

  • kubek mąki pszennej tortowej;
  • kubek mąki z pełnego przemiału (typ 750);
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • łyżkę mielonego lnu;
  • 3/4 kubka mleka ryżowego lub migdałowego;
  • 1/4 kubka oleju;
  • dwie łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego;
  • łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki mielonej wanilii;
  • 3-5 łyżek cukru;
  • szczypty soli;
  • oleju do smarowania gofrownicy;
  • do podania: syrop klonowy, pokrojony banan.

Przygotowanie:  Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielony len, sól oraz cukier. Wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z sokiem z cytryny lub octem i przelej roztwór do reszty składników. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednorodnej, dość gęstej konsystencji. Dodaj olej i ponownie zamieszaj. Przelewaj do gofrownicy za pomocą chochli - smaż od 10 do 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki
Więcej o: