Trzy dietetyczne pomysły na domowe słodycze, idealne na lato

Szukasz lekkich przepisów na letnie słodkie przekąski? Te trzy są bardzo proste w przygotowaniu. Czas odkryć nowe smaki i skorzystać z egzotycznych owoców.

Lato to czas na potrawy, które wymagają mało czasu na przygotowanie i pomogą nam przetrwać nadchodzące upały. W tej roli idealnie sprawdzą się jogurty, mrożone owoce i ketonowe batony nie wymagające pieczenia. 

Trzy przepisy na domowe letnie desery

Ketonowe batony bez pieczenia

Składniki:

  • dwie łyżki cukru;
  • pół szklanki mąki kokosowej lub migdałowej;
  • szklanka tahini;
  • 1/3 szklanki syropu klonowego;
  • 3-4 łyżki ciemnej czekolady;
  • opcjonalnie 2-3 łyżeczki macy. 

Przygotowanie: dodaj wszystkie składniki do miski, mieszaj do połączenia składników. Rozłóż masę płasko w wybranej formie i włóż na pół godziny do lodówki. Pokrój powstałe ciasto w paski.

Mrożony wegański jogurt o smaku mango

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonego pokrojonego mango;
  • mrożony banan;
  • pół szklanki mleka roślinnego niesłodzonego;
  • pół szklanki jogurtu kokosowego.

Wykonanie: zmiksuj wszystkie składniki w blenderze o dużej mocy. Podawaj z ulubionymi owocami i domową granolą.

Wegańskie daktyle w czekoladzie z migdałowym nadzieniem

Składniki:

  • opakowanie daktyli;
  • słoik niesłodzonego masła migdałowego;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • sól morska;
  • wegańska gorzka czekolada.

Przygotowanie: usuń pestki ze wszystkich daktyli, delikatnie natnij każdą sztukę, aby otworzyła się do połowy. Połóż daktyle na blasze do pieczenia. Z pomocą łyżeczki umieść w każdym daktylu odrobinę migdałowego masła. W garnku na małym ogniu roztop czekoladę, olej kokosowy i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zanurz daktyle w czekoladowym kremie, a następnie umieść z powrotem na blasze do pieczenia. Posyp na koniec deser solą morską i mroź przez co najmniej godzinę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.