Lato z dietą keto. Trzy przepisy na domowe lody zgodne z tym modelem odżywiania

Planujesz w te wakacje ruszyć z dietą ketogeniczną? Dla ochłody i dla zachowania linii możesz przygotować wyjątkowy domowy deser. Oto lody w wersji keto.

Lody na diecie? To możliwe, jeśli przygotujesz deser samodzielnie z odpowiednich składników. Poniższe przepisy powstały zgodnie z zasadami diety ketogenicznej, która polega na obniżeniu spożywania węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości przyjmowanych tłuszczy. Jak przygotować zdrowe letnie desery?

lody na diecie ketolody na diecie keto unsplash

Lody na diecie keto - trzy wyjątkowe przepisy

Trzyskładnikowe lody owocowe

  • szklanka mrożonych owoców;
  • pół szklanki zimnej śmietanki;
  • 1/8 łyżeczki stewii w proszku.

Przygotowanie: wsyp do robota kuchennego mrożone owoce i zmiksuj, aż rozpadną się na małe kawałki. Dodaj wtedy resztę składników i ponownie zmiksuj, aż powstanie gładka masa. Podawaj od razu.

Lody czekoladowo-orzechowe

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego;
  • pół szklanki masła orzechowego bez dodatku cukru;
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego;
  • 1/4 szklanki kakao;
  • szczypta soli morskiej;
  • pół szklanki ksylolitu.

Przygotowanie: wsyp wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej mieszaninę do pojemnika, najlepiej szklanego, który może zostać umieszczony w zamrażarce. Przykryj i umieść go w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie wyjmij i zamieszaj lody, wtedy ponownie mroź przez 2-3 godziny do pożądanej konsystencji.

Wegańskie lody czekoladowe

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego;
  • około 64 gramy białka czekoladowego w proszku;
  • pół szklanki daktyli;
  • dwie łyżki kakao.

Przygotowanie: umieść w zamrażarce naczynie, które później wykorzystasz w roli formy do lodów. W robocie kuchennym miksuj przez 30 sekund schłodzone mleczko kokosowe. Dodaj po tym czasie pozostałe składniki i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Masę przelej do schłodzonej formy, równomiernie rozprowadź i mroź przez 1-2 godziny, co pół godziny mieszając.

Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.