Najlepsze śniadanie na lato? Ewa Chodakowska poleca zdrowe owsianki na zimno

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, dlatego należy zwrócić uwagę, czy dostarczamy organizmowi odpowiednie ilości witamin. Na gorące poranki idealnym wyjściem będzie przygotowanie owsianki na zimno.

Ewa Chodakowska kocha śniadania, które dostarczają potrzebnej energii, są zdrowe, a do tego smakują, jak ulubiony deser. Podczas upałów, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego, warto sięgnąć po tzw. smoothie bowle, czyli owsianki w zimnej wersji. 

Ewa Chodakowska - owsianka na zimno
Ewa Chodakowska - owsianka na zimno Ewa Chodakowska - Instagram

Ewa Chodakowska podała przepis na ulubione letnie owsianki

Dobry start nowego dnia powinien zacząć się od śniadania pełnego witamin. Apetyczne miski z owocami i domowymi smoothie podbijają podniebienia wielu instagramerek. Jak samej przygotować letniego owsiankowego bowla? Te dwa przepisy Ewy Chodakowskiej sprawdzą się idealnie.

Śniadaniowa miska (456 kcal)

  • mała garść truskawek (ok. 40 gramów);
  • mała garść ulubionych porzeczek (ok. 40 gramów);
  • szklanka naturalnego jogurtu dwuprocentowego;
  • łyżka pokruszonych migdałów;
  • sześć łyżek płatków owsianych;
  • świeże listki mięty;
  • 2-3 kostki lodu.

Przygotowanie: zmiksuj jogurt, kostki lodu i owoce. Wsyp do miski płatki owsiane i zalej je powstałym musem owocowym. Posyp wszystko pokruszonymi migdałami i udekoruj miętą.

Sezamowy przysmak 470 kcal

banan - średnia sztuka [120g]

  • średni banan;
  • niecała szklanka jogurtu naturalnego dwuprocentowego;
  • trzy łyżki borówek;
  • łyżeczka pasty sezamowej tahini;
  • szczypta mielonego cynamonu;
  • szczypta mielonego imbiru;
  • trzy łyżki suchych płatków jaglanych.

Przygotowanie: włóż do miski płatki jaglane i zalej kilkoma łyżkami przegotowanej i jeszcze ciepłej wody. Odstaw na dziesięć minut do ostygnięcia, W tym czasie zmiksuj jogurt, tahini, banana i przyprawy. Polej płatki powstałym musem. Udekoruj jaglankę borówkami.

Zobacz wideo Chodakowska pokazuje, co ma w lodówce
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.