Anna Starmach podała przepis na szybki wegetariański obiad. W tej wersji tofu smakuje wyśmienicie

Anna Starmach przygotowała na niedzielny obiad smaczną potrawę, z kluskami lanymi, która na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej.

Anna Starmach często podkreśla, że najbardziej lubi proste potrawy, które nie wymagają wielu skomplikowanych kroków i wyszukanych składników. Szef kuchni tym razem proponuje przygotowanie lekkiego i jednocześnie sycącego dania z zielonymi warzywami i popularnymi kluskami.

Zobacz wideo

Anna Starmach przygotowała smaczny wegetariański obiad

Do przygotowania zielonej potrawy Ani potrzebujemy kilku składników, które nam dostarczą cennego błonnika, minerałów i witamin.

Składniki na lane kluski z warzywami:

  • różyczki brokuła;
  • tofu naturalne i/lub wędzone;
  • czosnek;
  • oliwa z oliwek;
  • cebula;
  • liście szpinaku;
  • pokrojona w paski cukinia;
  • lane kluski.

Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj na patelnię pokrojone w kostkę tofu, w trakcie możesz dodać kurkumę, aby nadać złocistego koloru. Kukruma zapewni też dodatkowe właściwości zdrowotne. Po jego przysmażeniu dorzuć podgotowanego brokuła. Na koniec dodaj liście szpinaku i cukinię. Podgotuj do miękkości warzyw. Przed podaniem wymieszaj z ugotowanymi wg instrukcji na opakowaniu kluskami lanymi. 

Dlaczego warto włączyć do diety zielone warzywa?

Warzywa o zielonym kolorze to nie tylko źródło błonnika, lecz także szeregu innych właściwości zdrowotnych. W zielonych liściach znajduje się chlorofil wzmacniający odporność organizmu, pozytywnie wpływa na czerwone krwinki, a także zapobiega przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zielone warzywa są również dobrym składnikiem diety odchudzającej - pomagają na pozbycie się toksyn z organizmu, a także podkręcają metabolizm. 

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.