Anna Starmach często podkreśla, że najbardziej lubi proste potrawy, które nie wymagają wielu skomplikowanych kroków i wyszukanych składników. Szef kuchni tym razem proponuje przygotowanie lekkiego i jednocześnie sycącego dania z zielonymi warzywami i popularnymi kluskami.
Do przygotowania zielonej potrawy Ani potrzebujemy kilku składników, które nam dostarczą cennego błonnika, minerałów i witamin.
Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj na patelnię pokrojone w kostkę tofu, w trakcie możesz dodać kurkumę, aby nadać złocistego koloru. Kukruma zapewni też dodatkowe właściwości zdrowotne. Po jego przysmażeniu dorzuć podgotowanego brokuła. Na koniec dodaj liście szpinaku i cukinię. Podgotuj do miękkości warzyw. Przed podaniem wymieszaj z ugotowanymi wg instrukcji na opakowaniu kluskami lanymi.
Warzywa o zielonym kolorze to nie tylko źródło błonnika, lecz także szeregu innych właściwości zdrowotnych. W zielonych liściach znajduje się chlorofil wzmacniający odporność organizmu, pozytywnie wpływa na czerwone krwinki, a także zapobiega przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zielone warzywa są również dobrym składnikiem diety odchudzającej - pomagają na pozbycie się toksyn z organizmu, a także podkręcają metabolizm.