Dieta śródziemnomorska to jeden z tych sposobów odżywiania, które można śmiało nazwać stylem życia. Nie tylko zapewnia zdrowe, pełnowartościowe posiłki, ale też bazuje na naturalnych składnikach, jednocześnie ograniczając żywność mocno przetworzoną. Nie bez powodu dieta śródziemnomorska jest uznawana za najlepszą z możliwych. Jak zacząć ją stosować?
Dieta śródziemnomorska stawia na radość ze spożywania posiłków, dlatego aromatyczne składniki są tu na pierwszym miejscu. W przeciwieństwie do innych modnych diet dieta śródziemnomorska nie wymaga całkowitego odcięcia się od ulubionych produktów (również czerwonego wina). Jest bogata w produkty pełnoziarniste, zdrowe oleje i chude białko, dostarczając organizmowi przeciwutleniaczy i zdrowych dla serca nienasyconych tłuszczów.
Przy wyborze diety śródziemnomorskiej należy przede wszystkim pamiętać, że nie jest to dieta tymczasowa. Może przynieść wiele korzyści, ale stosowana jako styl życia. Jest to zdrowy i dosyć różnorodny sposób odżywiania się, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu na przygotowywanie posiłków i niestety też pieniędzy. Żyjemy w czasach, w których żywność naturalna to wręcz towar luksusowy, a wysoko przetworzone produkty, które sieją spustoszenie w organizmie, możemy dostać za grosze. Naszym zdaniem zdrowie jest bezcenne, jednak aby zaoszczędzić, warto zaplanować wcześniej zakupy, a także posiłki w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystywać zasoby.
Zmiany wprowadzaj stopniowo. Jedz więcej warzyw, owoców i częściej decyduj się ryby. Postaw na oliwę, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Wybieraj pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Nie rezygnuj z jogurtów i serów.