Dieta 5: 2 to rodzaj przerywanego postu, w którym przez dwa dni należy przestrzegać ścisłego postu, a przez resztę tygodnia wystarczy jeść normalnie. Zwolennicy twierdzą, że stosowanie tej diety może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i sprzyjać odchudzaniu. W kilku badaniach powiązano nawet post z długowiecznością. Oto, co należy wiedzieć przed rozpoczęciem stosowania diety 5:2.
Dieta 5: 2 jest formą postu, w której podczas dwudniowego postu spożywa się około 25 proc. zalecanego zapotrzebowania na kalorie, a przez pozostałe pięć dni w tygodniu je się normalnie. Częstą praktyką jest przeplatanie dni postu, np. planowanie ich na poniedziałek i czwartek.
W ekstremalnych przypadkach zdarza się, że osoby stosujące dietę 5:2 w ciągu dni postnych nie przyjmują żadnych kalorii, a inni nakładają ograniczenia na dni bez postu, stosując przykładowo dietę ketogeniczną czy wysokotłuszczą. Na podobnych zasadach działa dieta 4:3, podczas której post trwa trzy dni.
Jeśli nie zdecydujesz się na konkretny sposób żywienia na diecie 5:2, nie spotkasz innych ograniczeń w czasie dni bez postu. Możesz właściwie jeść, co tylko chcesz, o ile mieści się to w granicach odpowiedniej dla ciebie kaloryczności. W dniach postu zazwyczaj stawia się na posiłki o niższej zawartości kalorii, czyli warzywa, ryby, zupy, jajka czy chude mięso, a także woda i czarna kawa lub herbata.
Utrata kilogramów nie jest gwarantowana, jednak istnieje powszechne przekonanie, że okresowy post, nawet przez dwa dni w tygodniu, ogranicza możliwości jedzenia i jednocześnie przyczynia się do przyjęcia mniejszej liczby kalorii, a w efekcie schudnięcia. Jeśli uzyskasz tygodniowy deficyt kaloryczny, prawdopodobnie stracisz na wadze, jednak pamiętaj, że dieta 5:2 to tylko dwa dni pilnowania tego, co ląduje na talerzu.