Dwie dietetyczne sałatki z soczewicą w roli głównej. To jeden z ulubionych składników wegetarian

Soczewica jest jednym z najlepiej przyswajalnych źródeł białka roślinnego. Stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw.

Soczewica posiada wiele minerałów witamin i cennych makroskładników. Puszka tej strączkowej rośliny to zaledwie 100 kalorii. Różne odmiany soczewicy gotują się między 15 a 45 minutami. Poprawnie przygotowana stanowi doskonałą podstawę wielu dań. 

Dwie dietetyczne sałatki z soczewicą

Sałatka z zieloną soczewicą, grzybami i jarmużem

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • średniej wielkości szalotka, pokrojona w drobną kostkę;
  • 450 gramów ulubionych grzybów;
  • szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu;
  • dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
  • dwie łyżeczki zmielonych liści tymianku;
  • dwie łyżeczki sosu sojowego;
  • półtorej szklanki bulionu warzywnego;
  • 1/3 niesłodzonego mleka roślinnego;
  • liście z 3-4 łodyg jarmużu;
  • tosty lub świeży chleb do podania.

Przygotowanie: Zagotuj średniej wielkości garnek z wodą. Dodaj do środka szczyptę soli i soczewicę. Duś nasiona, aż zmiękną. Odlej wodę i odłóż soczewicę na bok. W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek Dodaj szalotkę i gotuj, aż stanie się miękka i półprzezroczysta. Dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i dopraw pieprzem. Podduś składniki i po około minucie zacznij mieszać, aż grzyby się zarumienią. Dopraw obficie solą,  dodaj czosnek i tymianek. Dokładnie zamieszaj. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodaj sos sojowy i odrobinę białego win. Zamieszaj i dodaj odsączoną od wody soczewicę, wywar warzywny i mleko roślinne. Mieszaj i doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Później połowę mieszanki grzybowej  przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Do powstałego kremu dodaj pokrojone liście jarmużu i zagotuj. Dopraw w razie potrzeby. Podawaj na gorąco z pieczywem.

Wegańska sałatka z czerwoną soczewicą

  • szklanka czerwonej soczewicy;
  • cebula;
  • dwie szklanki wody;
  • garść suszonych pomidorów;
  • garść natki rukoli;
  • garść szpinaku;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Upraż soczewicę w suchym garnku, dodaj wodę i doprowadź na 2 minuty do wrzenia. Zmniejsz wtedy ogień i gotuj przez 5 minut. Odsącz nadmiar wody za pomocą sitka. Poszatkuj cebulę i podsmaż ze szczyptą soli na oleju. Pokrój pomidory, połącz wszystkie składniki na patelni (bez gotowania). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA