Soczewica posiada wiele minerałów witamin i cennych makroskładników. Puszka tej strączkowej rośliny to zaledwie 100 kalorii. Różne odmiany soczewicy gotują się między 15 a 45 minutami. Poprawnie przygotowana stanowi doskonałą podstawę wielu dań.
Przygotowanie: Zagotuj średniej wielkości garnek z wodą. Dodaj do środka szczyptę soli i soczewicę. Duś nasiona, aż zmiękną. Odlej wodę i odłóż soczewicę na bok. W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek Dodaj szalotkę i gotuj, aż stanie się miękka i półprzezroczysta. Dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i dopraw pieprzem. Podduś składniki i po około minucie zacznij mieszać, aż grzyby się zarumienią. Dopraw obficie solą, dodaj czosnek i tymianek. Dokładnie zamieszaj. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodaj sos sojowy i odrobinę białego win. Zamieszaj i dodaj odsączoną od wody soczewicę, wywar warzywny i mleko roślinne. Mieszaj i doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Później połowę mieszanki grzybowej przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Do powstałego kremu dodaj pokrojone liście jarmużu i zagotuj. Dopraw w razie potrzeby. Podawaj na gorąco z pieczywem.
Przygotowanie: Upraż soczewicę w suchym garnku, dodaj wodę i doprowadź na 2 minuty do wrzenia. Zmniejsz wtedy ogień i gotuj przez 5 minut. Odsącz nadmiar wody za pomocą sitka. Poszatkuj cebulę i podsmaż ze szczyptą soli na oleju. Pokrój pomidory, połącz wszystkie składniki na patelni (bez gotowania). Dopraw solą i pieprzem do smaku.