Ewa Wachowicz od czasu do czasu dzieli się w sieci ciekawymi przepisami, które mogą stanowić dobre urozmaicenie naszej codziennej diety. Korzystając z sezonowych produktów, była Miss Polonii podrzuca nową kulinarną inspirację. Nadszedł sezon na dania z grzybami.
Składniki:
Opis przygotowania: Wlej trzy łyżki oliwy na dużą, głęboką patelnię. Wsyp drobno posiekaną cebulę i duś na małym ogniu. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i duś dalej, aby przyrumienić składniki. Gdy cebula zmięknie, zwiększ ogień i wsyp ryż. Podsmażaj do momentu, aż ziarenka staną się szkliste, wtedy wlej wino i dokładnie zamieszaj zawartość patelni. Zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino wlej pół szklanki wywaru z warzyw (Wachowicz podkreśla, aby rosół był gorący). Po wchłonięciu się płynu dolej kolejną porcję bulionu i powtarzaj proces, aż ryż będzie miękki. W tym czasie podsmaż na odrobinie oliwy wybrane grzyby na osobnej patelni. Dopraw je solą, pieprzem oraz listkami świeżego tymianku. Gdy ryż będzie al dente, zdejmij patelnię z ognia i dodaj podsmażone oddzielnie grzyby oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i przykryj danie, pozostaw je na około dwie minuty. Następnie przed podaniem dodaj pokrojoną natkę pietruszki i skrop delikatnie oliwą.