Ewa Wachowicz poleca jeden z ulubionych przepisów na grzybowe risotto. Jest bardzo proste w przygotowaniu

Ewa Wachowicz udostępniła na Instagramie prosty przepis na grzybowe ristotto, które świetnie sprawdzi się na lekki obiad. Do wykonania potrzebujesz jedynie kilku składników.

Ewa Wachowicz od czasu do czasu dzieli się w sieci ciekawymi przepisami, które mogą stanowić dobre urozmaicenie naszej codziennej diety. Korzystając z sezonowych produktów, była Miss Polonii podrzuca nową kulinarną inspirację. Nadszedł sezon na dania z grzybami.

 

Szybkie grzybowe risotto Ewy Wachowicz

Składniki:

  • dwie szklanki ryżu do risotto;
  • 200 gramów kurek lub prawdziwków;
  • cebula;
  • dwa kieliszki białego wytrawnego wina;
  • litr bulionu warzywnego;
  • 100 gramów parmezanu;
  • pęczek natki pietruszki;
  • dwie gałązki tymianku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • czosnek;
  • odrobina oleju do smażenia i wykończenia dania.

Opis przygotowania: Wlej trzy łyżki oliwy na dużą, głęboką patelnię. Wsyp drobno posiekaną cebulę i duś na małym ogniu. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i duś dalej, aby przyrumienić składniki. Gdy cebula zmięknie, zwiększ ogień i wsyp ryż. Podsmażaj do momentu, aż ziarenka staną się szkliste, wtedy wlej wino i dokładnie zamieszaj zawartość patelni. Zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino wlej pół szklanki wywaru z warzyw (Wachowicz podkreśla, aby rosół był gorący). Po wchłonięciu się płynu dolej kolejną porcję bulionu i powtarzaj proces, aż ryż będzie miękki. W tym czasie podsmaż na odrobinie oliwy wybrane grzyby na osobnej patelni. Dopraw je solą, pieprzem oraz listkami świeżego tymianku. Gdy ryż będzie al dente, zdejmij patelnię z ognia i dodaj podsmażone oddzielnie grzyby oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i przykryj danie, pozostaw je na około dwie minuty. Następnie przed podaniem dodaj pokrojoną natkę pietruszki i skrop delikatnie oliwą.

Zobacz wideo Ewa Wachowicz intensywnie trenuje na siłowni
Więcej o:
Copyright © Agora SA