Uzależnić się od słodyczy jest niezwykle łatwo. Ich ograniczenie często bywa dużo trudniejsze, niż się przypuszczało. Jak pomóc silnej woli i oduczyć się sięgania po niezdrowy cukier? Przyjrzyj się swojej diecie i włącz do niej kilka produktów, które zmniejszą chęć na słodycze.
Błonnik działa nie tylko na poprawienie naszego metabolizmu, lecz także regulacje poziomu cukru we krwi. Z tego powodu, jego zbyt mała ilość może powodować zwiększoną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Włączmy do diety nasiona chia, migdały, płatki owsiane oraz soczewicę, które zapewnią odpowiednią porcję tego składnika.
Ta grupa to najbardziej sycący element codziennej diety. Im dłużej czujemy się nasyceni, tym mniej odczuwamy chęci na coś słodkiego. Dlatego w jadłospisie powinny się pojawić masło orzechowe, nasiona oraz oliwa z oliwek (w przypadku tych produktów czytajmy wcześniej składy) i awokado.
Zielone warzywa liściaste to jedne z najzdrowszych pokarmów. Zawierają wiele witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, przy jednoczesnej niskiej liczbie kalorii. W wielu z nich znajdziemy dużą porcję magnezu, który odgrywa główną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi.
Jeśli już koniecznie mamy zjeść coś słodkiego, wybierzmy gorzką czekoladę. Zawarta w niej specjalna grupa flawonidów zmniejsza ilość cukru we krwi. Dodatkowo, prawdziwa gorzka czekolada posiada wiele cennych minerałów.
Dodawanie odpowiednich dodatków do potraw pomaga w stopniowym zmniejszeniu łaknienia na cukier. Taką właściwość wykazuje na przykład cynamon - dodawaj go do owsianek czy smoothies.