Szybki dodatek do lekkiego obiadu? Dip z grillowanej cukinii podbije nasze stoły

Sezon na grilla rozpoczął się na dobre. Czy w ten sposób możemy przygotować coś zdrowego i smacznego? Ten przepis bez obaw mogą wypróbować osoby na diecie.

Lekkie, zdrowe i pożywne dodatki do obiadu potrafią urozmaicić nasz dietetyczny jadłospis. Cukinie posiadają wiele cennych wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów oraz błonnika, który poprawia nasz metabolizm. Z tego warzywa możemy przyrządzić wiele prostych dodatków, które urozmaicą smak wielu dań. 

Szybki dietetyczny dip z grillowanej cukinii

Składniki:

  • mała cukinie podzielona wzdłuż na ćwiartki;
  • cztery szalotki;
  • trzy łyżki oliwy z oliwek;
  • ząbek czosnku;
  • 1/4 łyżeczki tahini;
  • sól i pieprz do smaku;
  • dwie łyżki stołowe soku z cytryny;
  • pół garści liści mięty.

Przygotowanie: Rozgrzej grill lub odpowiednią patelnię do grillowania do niewielkiego ognia. Wrzuć na ruszt cukinię oraz szalotki i posyp warzywa solą. Grilluj, od czasu do czasu obracając produkty. Całość powinna zająć od sześciu do ośmiu minut. Przenieś szalotkę i cukinię do blendera. Dodaj czosnek, tahini, sok z cytryny oraz dwie łyżki mięty. Zmiksuj, aż składniki się dokładnie połączą. Podczas pracy blendera dodawaj pomału jedną lub dwie łyżki oleju, aż uzyskasz gładką masę. Posiekaj pozostałą miętę i szalotkę. Przed podaniem skrop po wierzchu olejem lub cytryną w razie potrzeby.

Tak powstały dip nadaje się do ugrillowanych warzyw oraz mięsa przygotowanego na parze.

 Cukinia - właściwości odżywcze

To niepozorne zielone warzywo to źródło potasu i magnezu oraz żelaza. W cukinii znajduje się spora ilość witaminy K, C, PP oraz B1. Cenną informacją jest również fakt, że działa odkwaszająco na nasz organizm. Do tego jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego może być bazą do wielu potraw dla osób przebywających na diecie odchudzającej

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Agora SA