Lekkie, zdrowe i pożywne dodatki do obiadu potrafią urozmaicić nasz dietetyczny jadłospis. Cukinie posiadają wiele cennych wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów oraz błonnika, który poprawia nasz metabolizm. Z tego warzywa możemy przyrządzić wiele prostych dodatków, które urozmaicą smak wielu dań.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej grill lub odpowiednią patelnię do grillowania do niewielkiego ognia. Wrzuć na ruszt cukinię oraz szalotki i posyp warzywa solą. Grilluj, od czasu do czasu obracając produkty. Całość powinna zająć od sześciu do ośmiu minut. Przenieś szalotkę i cukinię do blendera. Dodaj czosnek, tahini, sok z cytryny oraz dwie łyżki mięty. Zmiksuj, aż składniki się dokładnie połączą. Podczas pracy blendera dodawaj pomału jedną lub dwie łyżki oleju, aż uzyskasz gładką masę. Posiekaj pozostałą miętę i szalotkę. Przed podaniem skrop po wierzchu olejem lub cytryną w razie potrzeby.
Tak powstały dip nadaje się do ugrillowanych warzyw oraz mięsa przygotowanego na parze.
To niepozorne zielone warzywo to źródło potasu i magnezu oraz żelaza. W cukinii znajduje się spora ilość witaminy K, C, PP oraz B1. Cenną informacją jest również fakt, że działa odkwaszająco na nasz organizm. Do tego jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego może być bazą do wielu potraw dla osób przebywających na diecie odchudzającej.