Anna Starmach potrafi odmienić klasyczne dania o ciekawe składniki, dzięki którym nasze codzienne menu zyska nowe smaki. Chłodnik to sprawdzony sposób na kilka chwil wytchnienia, kiedy temperatura robi się nieprzyjemnie wysoka. W jaki sposób odświeżyć tradycyjny przepis? Oto metoda popularnej szefowej kuchni.
Składniki:
Przygotowanie: umyj i obierz ogórka oraz awokado. W blenderze zmiksuj awokado z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj wtedy pół ogórka oraz sól i ponownie zblenduj. Pozostałą część ogórka oraz rzodkiewki pokrój w grubą kostkę. Kromki chleba również pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku, tak aby otrzymać grzanki. Przelej chłodnik do miseczek. Dodaj pokrojone warzywa, świeżo zmielony pieprz, grzanki, koperek oraz kilka kropel oliwy.
Ten zielony owoc, który bije rekordy popularności zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Awokado ceni się za wartościowe źródło zdrowego tłuszczu, który pomaga lepiej przyswajać inne składniki. Przykładowo, jak podaje "Poradnik zdrowie", sałatka z pomidorami i dodatkiem awokado sprawia, że nasz organizm wchłania cztery razy więcej lipokenu, który znajdziemy w pomidorach. Jest to jednocześnie jeden z najbardziej kalorycznych owoców, dlatego nie powinniśmy jeść go w zbyt wielkich ilościach.