Anna Starmach przygotowała aromatyczny chłodnik. To idealne danie na upały. Jeden składnik potrawy zaskakuje

Kulinarne inspiracje Anny Starmach są zawsze łatwe do odtworzenia w domowych warunkach. Szefowa kuchni na zbliżające się upały poleca przygotowanie chłodnika. Klasyczną wersję dania urozmaiciła o jeden składnik nadający potrawie zupełnie nowy smak.

Anna Starmach potrafi odmienić klasyczne dania o ciekawe składniki, dzięki którym nasze codzienne menu zyska nowe smaki. Chłodnik to sprawdzony sposób na kilka chwil wytchnienia, kiedy temperatura robi się nieprzyjemnie wysoka. W jaki sposób odświeżyć tradycyjny przepis? Oto metoda popularnej szefowej kuchni.

 

Anna Starmach udostępniła przepis na chłodnik z awokado

Składniki:

  •  jedno miękkie awokado;
  • 300 mililitrów naturalnego jogurtu;
  • dwie łyżki oliwy;
  • ogórek;
  • sześć rzodkiewek;
  • kilka liści mięty;
  • łyżeczka koperku;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • dwie kromki razowego chleba.

Przygotowanie: umyj i obierz ogórka oraz awokado. W blenderze zmiksuj awokado z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj wtedy pół ogórka oraz sól i ponownie zblenduj. Pozostałą część ogórka oraz rzodkiewki pokrój w grubą kostkę. Kromki chleba również pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku, tak aby otrzymać grzanki. Przelej chłodnik do miseczek. Dodaj pokrojone warzywa, świeżo zmielony pieprz, grzanki, koperek oraz kilka kropel oliwy.

Dlaczego awokado powinno zagościć w naszych kuchniach?

Ten zielony owoc, który bije rekordy popularności zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Awokado ceni się za wartościowe źródło zdrowego tłuszczu, który pomaga lepiej przyswajać inne składniki. Przykładowo, jak podaje "Poradnik zdrowie", sałatka z pomidorami i dodatkiem awokado sprawia, że nasz organizm wchłania cztery razy więcej lipokenu, który znajdziemy w pomidorach. Jest to jednocześnie jeden z najbardziej kalorycznych owoców, dlatego nie powinniśmy jeść go w zbyt wielkich ilościach. 

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.