Dieta keto 2.0 zyskuje na popularności. Czy to zdrowsza wersja klasycznej diety ketogenicznej?

Dieta keto jest bardzo popularna, ale dość kontrowersyjna. Ten sposób odżywiania ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników.

Wiele się mówi o trudnościach z utrzymaniem diety ketogenicznej. Keto zakłada bowiem przyjmowanie bardzo dużej ilości tłuszczu oraz umiarkowanej ilości białka przy znacznym ograniczeniu podaży węglowodanów.

Do minusów należy rezygnacja z pełnych ziaren i błonnika. Na diecie ketogenicznej nie są mile widziane chociażby owoce - można spożywać tylko niektóre i zwykle w ograniczonych ilościach, a także warzywa o większej ilości węglowodanów. Z drugiej strony dopuszczalne są wszelkiego rodzaju tłuste mięsa, co według niektórych badań może przyczyniać się do podwyższenia poziomu złego cholesterolu.

Dieta ketogeniczna a keto 2.0

W tradycyjnej diecie ketonowej aż 75–90% kalorii pochodzi z tłuszczu, około 5% z węglowodanów, a pozostały procent z białka. W wersji keto 2.0 proponowane makra przesuwają się do 50% tłuszczu, 20% węglowodanów i 30% białka. Taka modyfikacja pozostawia miejsce na więcej produktów pochodzenia roślinnego, takich jak świeże owoce, produkty pełnoziarniste czy soczewica.

Korzyści płynące ze stosowania diety keto 2.0

Ilość tłuszczu w diecie keto 2.0 sprawia, że osoby ją stosujące, czują się pełne przez większość czasu i są w stanie kontrolować apetyt, co zapobiega przejadaniu się. Warto podkreślić, że ta wersja diety ketonowej uwzględnia także zdrowsze zamienniki tłustych produktów, np. ryby zamiast steków. Większa ilość pokarmów roślinnych i błonnika wspiera z kolei wzrost pożytecznych drobnoustrojów w jelitach, co jest związane z działaniem przeciwzapalnym, poprawą odporności i pozytywnym nastrojem.

Dieta keto 2.0 jest dobrym wyborem przede wszystkim dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z ketozą. W porównaniu ze standardową dietą ketogeniczną, wersja ta jest zdecydowanie bliższa zdrowym sposobom żywienia.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.