Świeże zioła - przedstawiamy trzy proste pomysły na ich wykorzystanie, które sprawdzą się w każdej kuchni

Świeże zioła często są składnikiem, który decyduje o ostatecznym smaku potrawy i wydobywa głębię dania. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Prezentujemy trzy z nich.

Świeże zioła powinny stanowić ważny element w kuchni. Doskonale wzbogacają smak potraw i otwierają wiele możliwości kulinarnych. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy z wykorzystaniem świeżych ziół.

Pomysły na świeże zioła - domowe pesto z bazylii

Składniki:

  • 4 szklanki liści bazylii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki namoczonych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki parmezanu,
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

W naczyniu robota kuchennego umieść bazylię, czosnek, orzechy włoskie, parmezan oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawaj oliwę, aż zmiesza się z innymi składnikami, tworząc pastę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Całość dopraw solą i pieprzem.

Pomysły na świeże zioła - lemoniada tymiankowa bez cukru

Składniki:

  • 1 l wody źródlanej,
  • 3 cytryny,
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z dwóch cytryn i wlej go do wody. Trzecią cytrynę dokładnie umyj, pokrój w plasterki i również dodaj do wody. Posłódź lemoniadę i dodaj gałązki tymianku, a następnie dokładnie wymieszaj, aż syrop się rozpuści. Dodaj kostki lodu.

Pomysły na świeże zioła - sałatka owocowo-miętowa "mojito"

Składniki:

  • 4 szklanki posiekanego arbuza,
  • 2 garści pokrojonych truskawek,
  • 2 garści malin,
  • 2 garści jagód,
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty,
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki (około 3 limonek).

Sposób przygotowania

Arbuza, truskawki, maliny, jagody i posiekaną miętę umieść w dużej misce. Całość polej sokiem z limonki. Delikatnie wymieszaj sałatkę szpatułką. Pozostaw w lodówce na 10–15 minut, aby powstał naturalny syrop. 

Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.