Świeże zioła powinny stanowić ważny element w kuchni. Doskonale wzbogacają smak potraw i otwierają wiele możliwości kulinarnych. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy z wykorzystaniem świeżych ziół.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W naczyniu robota kuchennego umieść bazylię, czosnek, orzechy włoskie, parmezan oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawaj oliwę, aż zmiesza się z innymi składnikami, tworząc pastę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Całość dopraw solą i pieprzem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z dwóch cytryn i wlej go do wody. Trzecią cytrynę dokładnie umyj, pokrój w plasterki i również dodaj do wody. Posłódź lemoniadę i dodaj gałązki tymianku, a następnie dokładnie wymieszaj, aż syrop się rozpuści. Dodaj kostki lodu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Arbuza, truskawki, maliny, jagody i posiekaną miętę umieść w dużej misce. Całość polej sokiem z limonki. Delikatnie wymieszaj sałatkę szpatułką. Pozostaw w lodówce na 10–15 minut, aby powstał naturalny syrop.
Smacznego!