Anna Lewandowska chętnie udostępnia przepisy na fitdania w swoich mediach społecznościowych. Nie stroni też od zdrowszych zamienników popularnych słodyczy. Tym razem trenerka podzieliła się sposobem na wykonanie czekoladowego przekładańca z nadzieniem „ala” ptasie mleczko.
Na instagramowym profilu Anny Lewandowskiej pojawiło się przekierowanie do bloga trenerki www.hpba.pl, gdzie znajduje się wiele przepisów. Tym razem Ania zaprezentowała nam słodkie śniadanie w wersji fit. Choć wymaga przygotowania i jest dosyć czasochłonne, efekt końcowy rekompensuje wszystko!
Nadzienie
Ze szklanki jogurtu odłóż dwie łyżki do przygotowania omletu. Pozostałą część, nasiona chia, połowę ksylitolu oraz wiórki kokosowe zblenduj, po czym odstaw na noc.
Wskazówka dla Was: nadzienie ze względu na nasiona chia musi zostać dokładnie, energicznie wymieszane, aby nasiona nie opadły na dnie – zawsze poświęć przynajmniej minutę na intensywne mieszanie.
Omlet
Mąkę, jajka, kakao, drugą połowę ksylitolu, mleko roślinne oraz dwie łyżki jogurtu zmiksuj na jednorodna masę. Następnie usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Omlet zdejmij z patelni i odłóż na bok, aby ostygł (w innym przypadku nadzienie z jogurtu się rozpuści), po chwili przełóż masą jogurtową. Czekoladę rozpuść w rondelku i całość skrop polewą czekoladową. Na koniec całość udekoruj wiórkami kokosowymi.
Szukasz czegoś innego? Zobacz przepis Anny Lewandowskiej na puszyste gofry w wersji bezglutenowej.