Co można jeść na diecie odchudzającej? Te produkty są bardzo zdrowe i sprzyjają utracie zbędnych kilogramów

Wiele się mówi o tym, co jest zakazane, kiedy chcemy schudnąć. Co z kolei możemy włączyć do diety podczas walki ze zbędnymi kilogramami?

Istnieją pewne grupy żywności, które mają szczególny wpływ na naszą tkankę tłuszczową. Jeżeli twoim priorytetem jest utrata kilogramów, przyjrzyj się swojemu jadłospisowi - czy zawiera odpowiednią ilość chudego białka, warzyw, owoców, nabiału oraz produktów pełnoziarnistych? Istnieje kilka produktów, które szczególnie wpływają na procesy odchudzające - co możemy zjadać bez obaw przed zrujnowaniem diety?

Sześć produktów, które można jeść na diecie odchudzającej

Kiszona kapusta

Sfermentowana żywność to gorący temat i rosnące w popularność artykuły w sklepach spożywczych. Kiszona kapusta zawiera cenne probiotyki, które pomagają w utrzymaniu właściwej flory bakteryjnej. W ten sposób pomaga we właściwej pracy jelit i szybszej przemianie materii.

Migdały

Orzechy migdałowe zawierają białko, błonnik i przeciwutleniacze. Spożywanie garści migdałów zamiast niezdrowych przekąsek pomoże nam w podkręceniu metabolizm i dostarczeniu cennego białka.

Arbuz

Arbuz to idealna letnia przekąska, która wspomoże odchudzanie, ponieważ składa się w 90 procentach z wody. Dwie szklanki arbuza to mniej niż 100 kalorii, a pomoże utrzymać nawodnienie oraz uczucie sytości.

Owies

Owies od dawna uważany jest za żywność sprzyjającą odchudzaniu. Zawiera specjalny rodzaj błonnika zwanego beta-glukanem. Jak to pomaga w odchudzaniu? Ten rodzaj błonnika pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwiększając czas potrzebny na przemieszczenie się pokarmu przez ciało, co pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.

Ciecierzyca

Ciecierzyca to uniwersalna fasola stosowana do hummusu i sałatek, a nawet pieczona do przekąsek. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca jest pokarmem sprzyjającym odchudzaniu, ponieważ jest bogata w błonnik - już pół szklanki ciecierzycy dostarczy 4 gramy błonnika.

Zielone warzywa

Szpinak, jarmuż, sałata, boćwina itp. - to pokarm przyjazny dla odchudzania z dwóch powodów. Po pierwsze, zielone warzywa mają wysoką zawartość wody. Po drugie - niską kaloryczność. Oznacza to, że wypełnią cię bez (dosłownie) obciążenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.