Masz problem z przygotowaniem naleśników? Z tym przepisem Anny Starmach deser już zawsze będzie idealny

Opracowanie dobrych proporcji do ciasta na naleśniki może przysporzyć wiele trudności. Z pomocą idzie receptura Anny Starmach, z którą przygotowanie dania będzie dziecinnie proste.

Anna Starmach rozpoczęła sezon na ulubione letnie owoce. Truskawki mogą być składnikiem wielu pysznych deserów, w tym uwielbianych przez dzieci naleśników. Masz problem z wyrobieniem odpowiedniego ciasta? Koniecznie wypróbuj przepis znanej szef kuchni.

 

Anna Starmach zachęca do wypróbowania puszystych naleśników

Najmłodsi smakosze uwielbiają je na słodko, można je również przyrządzić w wersji wytrawnej. Naleśniki można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Jednak znalezienie idealnego przepisu na ciasto, które z łatwością przygotujemy czasem zajmuje naprawdę dużo czasu. Ten sprawdzony przepis Anny Starmach nada się doskonale dla osób, które wciąż szukają dobrych proporcji. Szef kuchni poleca naleśniki z białym serem i truskawkami - komuś jeszcze kojarzy się to z beztroskim dzieciństwem?

Składniki na ciasto:

  • 200 gramów mąki;
  • 200 mililitrów mleka;
  • 150 mililitrów wody;
  • jajko;
  • łyżka cukru;
  • łyżka roztopionego masła;
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 500 gramów truskawek;
  • 300 gramów białego sera;
  • dwie łyżki gęstej kwaśnej śmietany;
  • dwie łyżki cukru pudru;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • pół cytryny.

Dodatkowo:

  • masło do smażenia;
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie: Wbij jajko do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli oraz odrobinę mleka i wody. Wymieszaj składniki mikserem. Dodawaj stopniowo pozostałe mleko, wodę, mąkę i roztopione masło. Mieszaj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Przykryj wtedy ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj za pomocą chochli ciasto. Smaż naleśniki z obu stron przez około minutę. Aby zrobić nadzienie, wymieszaj ser ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i startą skórką cytrynową. Umyj i pokrój truskawki na kawałki, pozbywając się szypułek. Posmaruj gotowe naleśniki masą serową, dodaj owoce i zwiń deser w ruloniki. Przed podaniem przysmaż naleśniki na odrobinie masła. Podawaj z cukrem pudrem.

Wskazówka od Anny Starmach: Jeśli ciasto nie wyszło idealnie gładkie i zauważysz grudki, przelej je po prostu przez sitko.

Smacznego!

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.