Anna Starmach rozpoczęła sezon na ulubione letnie owoce. Truskawki mogą być składnikiem wielu pysznych deserów, w tym uwielbianych przez dzieci naleśników. Masz problem z wyrobieniem odpowiedniego ciasta? Koniecznie wypróbuj przepis znanej szef kuchni.
Najmłodsi smakosze uwielbiają je na słodko, można je również przyrządzić w wersji wytrawnej. Naleśniki można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Jednak znalezienie idealnego przepisu na ciasto, które z łatwością przygotujemy czasem zajmuje naprawdę dużo czasu. Ten sprawdzony przepis Anny Starmach nada się doskonale dla osób, które wciąż szukają dobrych proporcji. Szef kuchni poleca naleśniki z białym serem i truskawkami - komuś jeszcze kojarzy się to z beztroskim dzieciństwem?
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Dodatkowo:
Przygotowanie: Wbij jajko do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli oraz odrobinę mleka i wody. Wymieszaj składniki mikserem. Dodawaj stopniowo pozostałe mleko, wodę, mąkę i roztopione masło. Mieszaj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Przykryj wtedy ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj za pomocą chochli ciasto. Smaż naleśniki z obu stron przez około minutę. Aby zrobić nadzienie, wymieszaj ser ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i startą skórką cytrynową. Umyj i pokrój truskawki na kawałki, pozbywając się szypułek. Posmaruj gotowe naleśniki masą serową, dodaj owoce i zwiń deser w ruloniki. Przed podaniem przysmaż naleśniki na odrobinie masła. Podawaj z cukrem pudrem.
Wskazówka od Anny Starmach: Jeśli ciasto nie wyszło idealnie gładkie i zauważysz grudki, przelej je po prostu przez sitko.
Smacznego!