Anna Starmach podzieliła się przepisem na domowe racuchy. To proste danie wykonasz w piętnaście minut

Ania Starmach udostępniła przepis, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa i zadowoli nie tylko najmłodszych. Czas wykonania domowych racuchów to jedynie kwadrans.

W menu Ani Starmach pojawiają się różne propozycje. Poza zdrowymi posiłkami jurorka programu "MasterChef" pozwala sobie czasem na odrobinę szaleństwa. Szczególnie, jeśli w grę wchodzą dzieci, którym też się coś przecież od życia należy. Kucharka uznała, że racuchy to nie tylko doskonały pomysł na Dzień Dziecka, ale też sprawdzony sposób, by przywołać u dorosłych wspomnienia z dzieciństwa.

Przepis Anny Starmach na domowe racuchy

Na instagramowym profilu Anny Starmach pojawił się przepis na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu racuchy, które zadowolą zarówno małych, jak i tych nieco większych smakoszy. Ten przepis wykonasz w zaledwie piętnaście minut, a zadowolenie gwarantowane. Sprawdzą się zarówno jako śniadanie, jak i obiad, podwieczorek czy kolacja. Ania postawiła na ostatni posiłek.

Na kolacje usmażyłam dla siebie (no i dla Jagny) RACUCHY! - napisała Ania na pod postem.
 

Zobacz, jak wykonać racuchy według przepisu Anny Starmach:

Składniki:

  • 170 gmąki
  • 150 mlmleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie).
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj rózgą lub mikserem.
  5. Do masy dodaj jabłka, wymieszaj łyżką.
  6. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.
  7. Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.
  8. Smaż 1–2 minuty z każdej strony, podawaj posypane cukrem pudrem.

Ania Starmach pokazała przepis na zdrowe śniadanie dla swojej córeczki:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.