Cynk odgrywa istotną rolę w ludzkim organizmie, jednak często jest pomijany. W rzeczywistości może przynieść więcej korzyści niż tak powszechna witamina C.
Cynk jest ważny dla układu odpornościowego, wspiera gojenie się ran i przyczynia się do lepszej syntezy białek. Korzystnie wpływa także na zmysł smaku i węchu. Cynk przyczynia się do rozwoju komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przed toksynami i groźnymi substancjami z zewnątrz.
Niedobór cynku może z kolei objawiać się stanami zapalnymi skóry, zaburzoną odpornością, trudnościami z gojeniem ran czy zaburzeniami smaku i węchu. Jednocześnie braki mogą prowadzić do zahamowania wzrostu, opóźnienia dojrzewania płciowego, wybadania włosów i zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego. Gdy brakuje cynku, odbija się to na układzie odpornościowym, a my stajemy się bardziej podatni na choroby.
Na szczęście do prawidłowego funkcjonowania nie potrzebujemy aż tak dużych ilości cynku. Według National Institute of Health (NIH) dorosłe kobiety potrzebują ośmiu miligramów tego pierwiastka dziennie, przy czym kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebują nieco więcej. Jakie produkty wybierać, by dostarczyć sobie dawkę cynku?
Do produktów zawierających spore ilości cynku należą:
Warto dodać je do swojej diety.
Zobacz, na jaką dietę przeszła Karolina Gilon: