Dieta zupowa może pomóc ci schudnąć w krótkim czasie. Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku zasadach

Wbrew pozorom zupą naprawdę można się najeść i przy okazji osiągnąć wymarzony cel sylwetkowy. Jak każdy sposób żywienia, dieta zupowa zawiera swoje wytyczne, których należy się trzymać.

Dieta zupowa to jeden z tych rodzajów sposobów żywienia, które obiecują szybką utratę wagi. Może to być możliwe przy zachowaniu pewnych wskazań.

Na czym polega dieta zupowa?

Zacznijmy od tego, że ma ona wiele odmian. W niektórych przypadkach zaleca się spożywanie wyłącznie zup, w innych zupy obejmują przykładowo dwa posiłki, przy czym pozostałe opierają się na niskokalorycznych produktach roślinnych.

W większości tego typu kuracje odchudzające trwają od pięciu do dziesięciu dni, choć zdarzają się i tacy, którzy stosują dietę zupową tygodniami i nie skarżą się na konsekwencje zdrowotne. Kluczem jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości wartości odżywczych.

Dieta oparta na zupach ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi będą zachwalać efekty, drudzy narzekać na restrykcje i brak pokarmów stałych. Zaskakujące jest, że zupy naprawdę potrafią sycić. Spożywając zupę do mózgu szybciej dotrze informacja, że jesteśmy już pełni, więc zjemy mniej bez obaw o powrót uczucia głodu. Ważne jest także to, co do takiego posiłku trafia. Makaron dostarczy węglowodanów, a mięso porcję białka, o co należy zadbać szczególnie podczas długotrwałego stosowania diety.

Jeśli zależy ci na szybkim efekcie, postaw na wywary warzywne. Poniżej przedstawiamy przepisy na niskokaloryczne zupy, które pomogą ci osiągnąć cel w stosunkowo krótkim czasie.

Dieta zupowa - dietetyczny kapuśniak

Składniki:

Pięć liści kapusty włoskiej, trzy łyżki posiekanego koperku, jeden lub dwa ząbki czosnku, dwie łodygi selera naciowego, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, kminek mielony

Sposób przygotowania:

Poszatkowaną kapustę ugotuj z selerem, zmiksuj na gładko z koperkiem i czosnkiem. Wlej sok z cytryny, dopraw pieprzem i kminkiem, wymieszaj porządnie.

Dieta zupowa - zupa rybna

Składniki:

Seler, por, marchewka, pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, dwie szklanki wywaru z warzyw, liść laurowy, 200 g filetów z białej ryby, dwie łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania:

Do garnka z roztopionym masłem lub łyżką oliwy wrzuć warzywa pokrojone i umyte. Smaż około pięciu minut. Dodaj filet z ryby. Wcześniej posolony i lekko podsmażony na patelni grillowej. Zalej wszystko wywarem, dopraw do smaku. Dodaj kaszę jaglaną i ewentualnie zmiksuj na gładki krem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.