Niestety, większość soków, które kupujemy w sklepach jest bogata w konserwanty i sztuczne barwniki. Z tego powodu najlepszym wyjściem z sytuacji jest samodzielne przygotowanie napojów. Dodatkowo, te zrobione tuż przed wypiciem posiadają więcej cennych przeciwutleniaczy. Potrzebujemy jedynie sokowirówki lub miksera i kilku składników.
zielone soki unsplash
Wskazówki: dokładnie umyj wszystkie produkty. Posiekaj wszystkie owoce i warzywa na drobne kawałki i zmiksuj. Zamieszaj i podawaj od razu.
Wskazówki: po dokładnym umyciu produktów. Pokrój i dodaj składniki do miksera o dużej mocy. Gotowy sok możesz przechowywać cztery dni w lodówce.
Wskazówki: jeśli mamy sitko, odcedźmy sok od zmielonych warzyw i owoców, aby uzyskać lepszą fakturę. Sok zachowuje świeżość trzymany w lodówce do trzech dni.
Wskazówki: jeżeli chcesz zastrzyku energii, dodaj zmielone orzechy włoskie.
Wskazówki: jeśli chcesz, aby sok był słodszy, dodaj odrobinę miodu lub syropu klonowego.