Sześć najlepszych zielonych soków domowej roboty, które wzmocnią odporność i przyspieszą metabolizm

Zielone soki owocowo-warzywne są niesamowicie zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Z czego przygotować te, które zaiwerają najwięcej witamin?

Niestety, większość soków, które kupujemy w sklepach jest bogata w konserwanty i sztuczne barwniki. Z tego powodu najlepszym wyjściem z sytuacji jest samodzielne przygotowanie napojów. Dodatkowo, te zrobione tuż przed wypiciem posiadają więcej cennych przeciwutleniaczy. Potrzebujemy jedynie sokowirówki lub miksera i kilku składników.

zielone sokizielone soki unsplash

Sześć przepisów na zdrowe zielone soki

Sok z jarmużu

  • dwie garście liści jarmużu;
  • główka sałaty rzymskiej;
  • garść świeżej pietruszki;
  • zielone jabłko;
  • dwie obrane cytryny.

Wskazówki: dokładnie umyj wszystkie produkty. Posiekaj wszystkie owoce i warzywa na drobne kawałki i zmiksuj. Zamieszaj i podawaj od razu.

Orzeźwiający sok ze szpinaku i pietruszki

  • trzy garście liści szpinaku;
  • pół ogórka;
  • garść liści pietruszki;
  • zielona papryka;
  • pół selera;
  • wyciśnięty sok z trzech pomarańczy.

Wskazówki: po dokładnym umyciu produktów. Pokrój i dodaj składniki do miksera o dużej mocy. Gotowy sok możesz przechowywać cztery dni w lodówce.

Sok imbirowo-koperkowy 

  • dwie gruszki;
  • dwie garści świeżego szpinaku;
  • łodyga selera;
  • około centymetrowy kawałek imbiru;
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego.

Wskazówki: jeśli mamy sitko, odcedźmy sok od zmielonych warzyw i owoców, aby uzyskać lepszą fakturę. Sok zachowuje świeżość trzymany w lodówce do trzech dni.

Zielono z ananasem

  • filiżanka napoju kokosowego;
  • mrożony banan;
  • szklanka młodego szpinaku;
  • filiżanka pokrojonego ananasa. 

Wskazówki: jeżeli chcesz zastrzyku energii, dodaj zmielone orzechy włoskie.

Zielony detoks

  • dwie szklanki młodego szpinaku;
  • dwie szklanki jarmużu;
  • dwie łodygi selera;
  • zielone jabłko;
  • mrożony banan;
  • szklanka mleka migdałowego;
  • łyżka startego świeżego imbiru;
  • łyżka nasion chia;
  • łyżeczka miodu.

Wzmacniający sok z selera

  • mały pęczek selera;
  • pół ogórka;
  • zielone jabłko;
  • pół cytryny;
  • około dwucentymetrowy kawałek imbiru.

Wskazówki: jeśli chcesz, aby sok był słodszy, dodaj odrobinę miodu lub syropu klonowego. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.