Karolina Gilon kusi przepisem na krewetki ze świeżym szpinakiem i ryżem. To proste danie dostarczy nam wiele witamin

Karolina Gilon często gotuje na oczach swoich instagramowych obserwatorów. Tym razem celebrytka zdradziła przepis na krewetki "po swojemu". Potrawa prezentuje się bardzo apetycznie i jest prosta w przygotowaniu.

Karolina Gilon aby umilić swoim obserwatorom czas na domowej izolacji, wrzuca na InstaStories pomysły na pyszne i nieskomplikowane potrawy. Uczestniczka jednej z edycji "Top Model" niedawno przygotowała aromatyczne krewetki w świeżych liściach szpinaku. Potrawa prezentuje się wyjątkowo apetycznie.

Karolina Gilon - przepis na krewetki ze szpinakiem i ryżemKarolina Gilon - przepis na krewetki ze szpinakiem i ryżem Karolina Gilon - Instagram

Krewetki ze świeżym szpinakiem i ryżem w wydaniu Karoliny Gilon

Przygotowane przez Karolinę danie zachęca do wypróbowania jej pomysłu. Glion do ugotowania krewetek użyła własnego przepisu, który powstał na bazie kombinacji kilku połączeń smakowych. Jak przygotujemy obiad inspirowany pomysłem celebrytki?

Składniki:

  • krewetki;
  • porcja ryżu;
  • świeże liście szpinaku;
  • olej kokosowy;
  • łyżka masła;
  • imbir starty na tarce;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • odrobina pieprzu cytrynowego;
  • szczypta ostrej papryki;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta zmielonego imbiru;
  • szczypta kminu rzymskiego;
  • opcjonalnie czosnek;
  • pieprz i sól do smaku;
  • ananas.

Przygotowanie: wstaw i posól wodę na ryż. Na patelni rozgrzej łyżkę masła ze startym imbirem i odrobiną oleju kokosowego, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do mieszanki liście szpinaku. Kiedy się skurczą dodaj krewetki i wszystkie przyprawy. W międzyczasie zacznij gotować ryż. Dokładnie mieszaj krewetki ze szpinakiem i przyprawami. Dodaj kilka suszonych pomidorów. Aby uzyskać więcej sosu dolej odrobinę wody. Po usmażeniu krewetek ułóż wszystko na talerzu. Podawaj z pokrojonym obok ananasem.

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Jeżeli nie jesteśmy uczuleni na krewetki i skorupiaki, włączmy je do diety. Owoce morza są doskonałym źródłem białka i wielu witamin. W krewetkach znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, regulując pracę tętnic oraz działając przeciwzakrzepowo.

Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.