Ewa Chodakowska podzieliła się przepisami na ulubiony letni deser. "Przepadam za lodami"

Nic tak nie poprawia samopoczucia w gorące dni, jak porcja zimnego deseru. Ewa Chodakowska przyznaje, że uwielbia lody. Woli je przygotować samodzielnie, aby mieć pewność, że łakocie nie zawierają konserwantów.

Ewa Chodakowska uwielbia słodycze, oczywiście te w zdrowszych wersjach. Ze względu na to, że zbliża się sezon na orzeźwiające letnie przysmaki, celebrytka postanowiła podzielić się sprawdzonymi pomysłami na przygotowanie lodów w domu. To prostsze niż się wydaje - potrzebujemy jedynie kilku składników.

Ewa Chodakowska - przepis na lodyEwa Chodakowska - przepis na lody Ewa Chodakowska - Instagram

Ewa Chodakowska zwraca uwagę na istotny szczegół

Chyba każdy z nas podczas okropnych upałów lubi schłodzić się, spożywając coś dobrego. Lody są pysznym deserem, który pomaga przetrwać gorące dni. Chodakowska porusza pewien aspekt - kupowane desery bardzo często mają w składzie dużo chemii:

Kiedy czytam składy gotowych lodów, to aż odechciewa się tej przyjemności. Cukier, syrop glukozowo–fruktozowy, sztuczne barwniki i konserwanty. To tylko niektóre składniki dodawane do lodów

- komentuje Ewa. Celebrytka jednocześnie przypomina, że gdy kupujemy lody w gałkach mamy pełne prawo do tego, aby sprzedawca poinformował nas o ich składzie. W ten sposób możemy uniknąć niepożądanych reakcji alergicznych. Trenerka zachęca, aby lody przygotować samodzielnie w domu - ma na to kilka sprawdzonych przepisów.

Dwa szybkie przepisy Ewy Chodakowskiej na deser domowej roboty

Lody malinowo - kokosowe (177 kcal)

  • cztery łyżki mleczka kokosowego;
  • 1/3 szklanki dwuprocentowego jogurtu naturalnego;
  • garść mrożonych malin;
  • łyżeczka wiórków kokosowych.

Przygotowanie: Maliny zmiksuj z jogurtem, wiórkami i mleczkiem na gładką masę. Następnie przełóż do pojemnika i umieść w zamrażarce. Po kilku godzinach lody będą gotowe do podania.

Sorbet gruszkowy (175 kcal)

  • duża gruszka;
  • pół łyżeczki imbiru w cienkich plasterkach;
  • dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • łyżka płatków z migdałów;
  • pół łyżeczki miodu;
  • łyżeczka listków świeżej mięty.

Przygotowanie: Zmiksuj gruszkę z sokiem z cytryny oraz imbirem. Przełóż powstałą masę do pojemniczka i zamroź. Przed podaniem posyp sorbet migdałami i miodem, na koniec udekoruj miętą.

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.