Chociaż dostarczenie pełnowartościowego białka na diecie roślinnej wielu osobom może wydawać się trudne - uspokajamy. Istnieje cała roślinna baza, która bogata jest w ten niezbędny dla naszego organizmu składnik. Co włączyć do diety, jeśli ograniczamy jedzenie mięsa i produktów odzwierzęcych? Oto lista pięciu niezbędników.
Jeżeli chcesz, aby twoje posiłki zawierały właściwą ilość białka, do ich przygotowania używaj kilka wymienionych poniżej produktów. W ten sposób zapewnisz optymalną zawartość tego ważnego w diecie składnika.
Na początek chyba najbardziej oczywisty, choć czasem pomijany składnik bogaty w białko. Soja i jej przetwory posiadają wysokiej jakości białko pochodzenia roślinnego. Dla przykładu, w 100 gramach tofu znajdziemy siedem gramów tego makroskładnika, w 100 gramowym kawałku tempeh - aż 20! Z soi powstają też makarony, sery i wegańskie szynku. Na obecnym rynku znajdziemy szeroki wybór produktów.
Ten gatunek orzechów jest jednym z najzdrowszych przekąsek, które możemy sobie zaserwować w ciągu dnia. W pistacjach oprócz białka znajduje się cenny błonnik. Orzechy te świetnie się sprawdzą również jako dodatek do wielu dań wytrawnych oraz deserów.
Komosa, znana również jako quinoa, często zastępuje ryż w daniach. Smakuje idealnie zarówno gotowana, jak i smażona, świetnie nada się również do pełnowartościowych sałatek. Na ugotowaną porcję komosy przypada osiem gramów białka,
Ten produkt to prawdziwa białkowa bomba - już w 100 gramach nasion znajdziemy 25 gramów potrzebnego składnika. Konopie zawierają również całkiem sporo potrzebnych tłuszczów. Doskonale się też sprawdzą, kiedy szukamy dobrego roślinnego źródła żelaza. Nadają się do owsianek, smoothie bowlów, domowej granoli, batonów, gofrów, a także zup i sałatek.
Cieszące się ogromną popularnością nasiona nie zdobyły sławy z byle powodu. Zawierają dużo białka, błonnika i wartościowego tłuszczu. Chia to podstawowe wyposażenie każdej osoby na diecie roślinnej, która chce przygotować pyszny, zdrowy i pożywny deser. Zalane gorącą wodą nasionka przybierają kisielowatą konsystencję, idealną do budyniów oraz galaretek. To dobra baza do przygotowania wartościowego posiłku.