Chcesz zorganizować garden party w królewskim stylu? Twoje przyjęcie nie może się odbyć bez tego przepisu

Letnie miesiące to czas przyjęć na świeżym powietrzu. Nie inaczej jest na dworze brytyjskiej rodziny królewskiej. Garden Party królowej Elżbiety II nie może się obejść bez tych słodkich bułeczek.

Piekarze przygotowujący najlepsze desery dla Elżbiety II podzielili się tajną recepturą na pyszne bułeczki, które zwykle podawane są na tradycyjnym garden party. Niestety, w tym roku z powodu pandemii przyjęcie zostało odwołane. W zamian na oficjalnym Instagramie rodziny królewskiej pojawił się przepis lubianych przez monarchinię łakoci.

 

Garden Party królowej Elżbiety II nie może obejść się bez tego przysmaku

Letnie wieczorne przyjęcia brytyjskiej królowej upływają pod smakiem najlepszej jakości herbaty oraz specjalnego poczęstunku. W menu zawsze znajdują się słodkie bułeczki, za którymi przepada sama Elżbieta II. Jak przygotować przysmak samodzielnie w domu? W sieci został opublikowany oficjalny przepis.

Składniki:

  • 500 gramów zwykłej mąki;
  • 28 gramów proszku do pieczenia;
  • 94 gramy masła;
  • 86 gramów cukru;
  • dwa całe jajka;
  • 140 mililitrów maślanki;
  • 100 gramów sułtańskich rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie przez pół godziny).

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj w misce mąkę, proszek, masło oraz cukier. W osobnym naczyniu zmieszaj maślankę i jajka. Dodaj powstały płyn do suchych składników i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Przykryj misę z ciastem i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość około 2,5 centymetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na dwadzieścia minut, po tym czasie pokryj wierzch bułeczek jajkiem. Piecz do złotego koloru przez 10-12 minut. Ostudź przed podaniem i serwuj z dżemem oraz śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA