Piekarze przygotowujący najlepsze desery dla Elżbiety II podzielili się tajną recepturą na pyszne bułeczki, które zwykle podawane są na tradycyjnym garden party. Niestety, w tym roku z powodu pandemii przyjęcie zostało odwołane. W zamian na oficjalnym Instagramie rodziny królewskiej pojawił się przepis lubianych przez monarchinię łakoci.
Letnie wieczorne przyjęcia brytyjskiej królowej upływają pod smakiem najlepszej jakości herbaty oraz specjalnego poczęstunku. W menu zawsze znajdują się słodkie bułeczki, za którymi przepada sama Elżbieta II. Jak przygotować przysmak samodzielnie w domu? W sieci został opublikowany oficjalny przepis.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj w misce mąkę, proszek, masło oraz cukier. W osobnym naczyniu zmieszaj maślankę i jajka. Dodaj powstały płyn do suchych składników i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Przykryj misę z ciastem i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość około 2,5 centymetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na dwadzieścia minut, po tym czasie pokryj wierzch bułeczek jajkiem. Piecz do złotego koloru przez 10-12 minut. Ostudź przed podaniem i serwuj z dżemem oraz śmietaną.