Dlaczego warto codziennie zjadać porcję migdałów? Poznaj efekty włączenia tych orzechów do diety

Migdały są prawdziwym superfoodsem. Posiadają wiele cennych witamin i minerałów, które powinny codziennie znajdować się w naszych posiłkach.

Migdały to jeden z najpopularniejszych gatunków orzechów. Zjadamy je na surowo, prażone w ciastach czy nawet pod postacią napoju. Z migdałów powstają oleje, mąki, masła i pasty. Skąd ich niezaprzeczalnie duża popularność? Dowiedz się, dlaczego powinny codziennie gościć na twoim stole.

migdały świetnie uzupełniają śniadaniamigdały świetnie uzupełniają śniadania unsplash

Zalety diety bogatej w migdały

Migdały zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, że posiadają bardzo dużo:

  • błonnika;
  • magnezu;
  • białka;
  • węglowodanów;
  • witaminy E;
  • zdrowych tłuszczów;
  • manganu;
  • witaminy B;
  • cynku.

Taka mieszanina ważnych mikro- i makroskładników powoduje, że orzechy są bardzo cenne dla naszego organizmu. Co się stanie, jeśli codziennie zjemy porcję migdałów?

Poprawi się stan naszej skóry i włosów

Przeprowadzane na całym świecie badania osób cierpiących na trądzik wykazały, że osoby nim dotknięte posiadają niższy poziom witaminy E. Migdały to jedno z najlepszych możliwych źródeł tej witaminy. Dodatkowo zawarte w orzechach kwasy omega-3, cynk, witamina B i magnez odmładzają skórę, pomagają walczyć z jej uszkodzeniami a także stymulują porost włosów i nadają im połysk.

Poziom cukru, cholesterolu oraz ciśnienie krwi będą w normie

Składniki odżywcze zawarte w migdałach mogą pomóc w zmniejszeniu złego cholesterolu, czyli LDL, który powoduje zatkanie się tętnic. Magnez z migdałów obniża ciśnienie krwi

Sprawniejsze działanie mózgu

Nie jest tajemnicą, że orzechy mają świetny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E w migdałach nasz mózg będzie pracować na jeszcze wyższych obrotach.

Utrata masy ciała

Według jednego z badań, osoby codziennie spożywające migdały zjadają mniej węglowodanów. Lepszy metabolizm dzięki witaminom i błonnikowi ostatecznie prowadzi do utraty wagi. Pomimo dużej zawartości tłuszczu, migdały są jednym z najlepszych produktów sprzyjających odchudzaniu.

Lepsza praca układu odpornościowego i jelit

Około 70 procent naszej odporności bierze się ze zdrowych jelit. W migdałach znajdują się prebiotyki potrzebne do wzrostu i namnażania dobrych bakterii jelitowych. 

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.