Migdały to jeden z najpopularniejszych gatunków orzechów. Zjadamy je na surowo, prażone w ciastach czy nawet pod postacią napoju. Z migdałów powstają oleje, mąki, masła i pasty. Skąd ich niezaprzeczalnie duża popularność? Dowiedz się, dlaczego powinny codziennie gościć na twoim stole.
Migdały zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, że posiadają bardzo dużo:
Taka mieszanina ważnych mikro- i makroskładników powoduje, że orzechy są bardzo cenne dla naszego organizmu. Co się stanie, jeśli codziennie zjemy porcję migdałów?
Przeprowadzane na całym świecie badania osób cierpiących na trądzik wykazały, że osoby nim dotknięte posiadają niższy poziom witaminy E. Migdały to jedno z najlepszych możliwych źródeł tej witaminy. Dodatkowo zawarte w orzechach kwasy omega-3, cynk, witamina B i magnez odmładzają skórę, pomagają walczyć z jej uszkodzeniami a także stymulują porost włosów i nadają im połysk.
Składniki odżywcze zawarte w migdałach mogą pomóc w zmniejszeniu złego cholesterolu, czyli LDL, który powoduje zatkanie się tętnic. Magnez z migdałów obniża ciśnienie krwi.
Nie jest tajemnicą, że orzechy mają świetny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E w migdałach nasz mózg będzie pracować na jeszcze wyższych obrotach.
Według jednego z badań, osoby codziennie spożywające migdały zjadają mniej węglowodanów. Lepszy metabolizm dzięki witaminom i błonnikowi ostatecznie prowadzi do utraty wagi. Pomimo dużej zawartości tłuszczu, migdały są jednym z najlepszych produktów sprzyjających odchudzaniu.
Około 70 procent naszej odporności bierze się ze zdrowych jelit. W migdałach znajdują się prebiotyki potrzebne do wzrostu i namnażania dobrych bakterii jelitowych.