Często mówi się, że śniadanie to najważniejsza potrawa w ciągu dnia. Jest w tym powiedzeniu wiele prawdy. Zadbajmy o to, aby nasz pierwszy posiłek dostarczył wszystkich niezbędnych i energetycznych składników. Sycące śniadanie zminimalizuje ryzyko podjadania.
Jeśli staramy się zrzucić zbędne kilogramy niezwykle ważne jest pamiętanie o właściwym odżywianiu. Odchudzanie nie polega na niejedzeniu! Musimy zdać sobie sprawę, że w zdrowej redukcji tkanki tłuszczowej kluczową rolę odgrywają pełnowartościowe posiłki. Na co możemy sobie pozwolić rano? Oto pomysły na odpowiednią porcję witamin.
Przygotowanie: Pokrój warzywa w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni, a w międzyczasie roztrzep w miseczce jajka z mlekiem i przyprawami. Dodaj do mieszanki posiekany szpinak oraz pokrojone warzywa. Wlej jajka z warzywami na patelnię i smaż pod przykryciem do ścięcia jajek. Omlet podawaj ze szczypiorkiem i orzechami posypanymi po wierzchu.
Przygotowanie: Umyj i pokrój paprykę w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni, dodaj kminek, czosnek i paprykę - smaż od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki razem z ich zalewą i duś około 4 minut. Dopraw solą, chili i pieprzem do smaku. Zrób w sosie dwa dołki i wbij w nie jajka. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, aż do ścięcia się białka.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę na oleju, po jej zeszkleniu pokrusz na patelnię tofu i smaż, aż się zarumieni. Dodaj płatki drożdżowe, pokrojone awokado i dalej smaż, dodając odrobinę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłącz kuchenkę, dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.