Trzy pomysły na zdrowe śniadania dla osób na diecie. Te potrawy dodadzą ci energii i uczucia sytości na cały poranek

Chcesz unikać podjadania między posiłkami? Najprostszym sposobem jest pilnowanie, aby każda z naszych potraw była pełnowartościowa i zapewniła naszemu organizmowu odpowiednią dawkę mikro- i makroelementów.

Często mówi się, że śniadanie to najważniejsza potrawa w ciągu dnia. Jest w tym powiedzeniu wiele prawdy. Zadbajmy o to, aby nasz pierwszy posiłek dostarczył wszystkich niezbędnych i energetycznych składników. Sycące śniadanie zminimalizuje ryzyko podjadania.

Trzy zdrowe śniadania na diecie

Jeśli staramy się zrzucić zbędne kilogramy niezwykle ważne jest pamiętanie o właściwym odżywianiu. Odchudzanie nie polega na niejedzeniu! Musimy zdać sobie sprawę, że w zdrowej redukcji tkanki tłuszczowej kluczową rolę odgrywają pełnowartościowe posiłki. Na co możemy sobie pozwolić rano? Oto pomysły na odpowiednią porcję witamin.

Omlet z warzywami

  • dwa jajka;
  • pół papryki;
  • pół pomidora;
  • garść liści szpinaku;
  • pokruszony orzech włoski;
  • łyżka mleka;
  • garść posiekanego szczypiorku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie: Pokrój warzywa w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni, a w międzyczasie roztrzep w miseczce jajka z mlekiem i przyprawami. Dodaj do mieszanki posiekany szpinak oraz pokrojone warzywa. Wlej jajka z warzywami na patelnię i smaż pod przykryciem do ścięcia jajek. Omlet podawaj ze szczypiorkiem i orzechami posypanymi po wierzchu.

Shakshuka

  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego;
  • dwie łyżki oleju roślinnego;
  • dwie łyżeczki słodkiej czerwonej papryki;
  • dwa drobno posiekane ząbki czosnku;
  • dwa duże jajka;
  • łyżeczka kminku;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • czerwona papryka;
  • odrobina chili;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Umyj i pokrój paprykę w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni, dodaj kminek, czosnek i paprykę - smaż od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki razem z ich zalewą i duś około 4 minut. Dopraw solą, chili i pieprzem do smaku. Zrób w sosie dwa dołki i wbij w nie jajka. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, aż do ścięcia się białka.

Tofucznica z awokado

  • 1/3 dojrzałego awokado;
  • 1/3 dużej kostki tofu;
  • łyżeczka oleju roślinnego;
  • czubata łyżeczka płatków drożdżowych;
  • 1/3 cebuli;
  • przyprawy: sól, pieprz oraz odrobina kurkumy do nadania odpowiedniego koloru.

Przygotowanie: Podsmaż cebulę na oleju, po jej zeszkleniu pokrusz na patelnię tofu i smaż, aż się zarumieni. Dodaj płatki drożdżowe, pokrojone awokado i dalej smaż, dodając odrobinę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłącz kuchenkę, dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.