Nie możesz już patrzeć na banany, które brązowieją na kuchennym blacie? Nie wyrzucaj ich! Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów z plamkami. Pamiętaj, że banany, które trochę poleżą są jeszcze słodsze!
Pisząc "przejrzałe banany" mamy na myśli takie, których skórka jest bardziej brązowa niż czarna, a wnętrze przypomina konsystencją banana - nie jest lepkie. Tak opisane banany nadają się do spożycia i mogą być bardzo zdrowe. Przejrzałe banany zawierają więcej przeciwutleniaczy.
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Zgnieć banana w średniej misce, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym i miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki i dobrze połącz. Nabierz łyżkę masy i uformuj kulkę. Powtarzaj aż do wykorzystania całej mieszaniny. Aby łatwiej było formować, możesz dodać więcej płatków owsianych, co zwiększy gęstość. Przed spożyciem umieść kulki w lodówce na około 20 minut.
Potrawę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku do jednego tygodnia w lodówce i około trzech miesięcy w zamrażarce.
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski i ubij do uzyskania puszystej piany. Od razu dodaj puree z bananów i delikatnie wymieszaj. Natłuszczoną olejem patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Delikatnie wylewaj kolejne porcje masy. Na każdą stronę poświęć około trzech minut.
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.