Przejrzałe banany? Żaden problem, jeśli znasz te trzy proste przepisy na słodkie i zdrowe przekąski

Spożywanie bananów niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, jednak co zrobić z tymi, które zalegają w kuchni? Oczywiście wykorzystać. Poznaj sposoby na przejrzałe banany.

Nie możesz już patrzeć na banany, które brązowieją na kuchennym blacie? Nie wyrzucaj ich! Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów z plamkami. Pamiętaj, że banany, które trochę poleżą są jeszcze słodsze!

Trzy przepisy na przejrzałe banany

Pisząc "przejrzałe banany" mamy na myśli takie, których skórka jest bardziej brązowa niż czarna, a wnętrze przypomina konsystencją banana - nie jest lepkie. Tak opisane banany nadają się do spożycia i mogą być bardzo zdrowe. Przejrzałe banany zawierają więcej przeciwutleniaczy.

Bananowo-orzechowe kulki mocy

Potrzebujesz:

  • puree z jednego przejrzałego banana
  • trzy łyżki naturalnego masła orzechowego bez cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ filiżanki lnu mielonego
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Zgnieć banana w średniej misce, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym i miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki i dobrze połącz. Nabierz łyżkę masy i uformuj kulkę. Powtarzaj aż do wykorzystania całej mieszaniny. Aby łatwiej było formować, możesz dodać więcej płatków owsianych, co zwiększy gęstość. Przed spożyciem umieść kulki w lodówce na około 20 minut.

Potrawę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku do jednego tygodnia w lodówce i około trzech miesięcy w zamrażarce.

Dwuskładnikowe placuszki z bananów

Potrzebujesz:

  • puree z 2 średnich przejrzałych bananów
  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski i ubij do uzyskania puszystej piany. Od razu dodaj puree z bananów i delikatnie wymieszaj. Natłuszczoną olejem patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Delikatnie wylewaj kolejne porcje masy. Na każdą stronę poświęć około trzech minut.

Koktajl bananowy z serkiem wiejskim

Potrzebujesz:

  • 1 obrany banan
  • 180 g serka wiejskiego ziarnistego
  • 50 ml mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżka rozpuszczalnego kakao

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.