Wszystko, co musisz wiedzieć o białku w diecie odchudzającej. Ile powinno się go spożywać? Jakie są najlepsze źródła?

Wiele kobiet, które decydują się na dietę odchudzającą, raczej ogranicza białko zamiast zwiększać jego ilość, co może okazać się dużym błędem. Białko nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale też przyczynia się do lepszego wyglądu sylwetki - dzięki niemu ciało będzie jędrne i kobiece.

Dieta o wysokiej zawartości białka to dobry wybór dla osób odchudzających się. Przede wszystkim jest bardziej zrównoważona niż wiele popularnych sposobów odżywiania i nie należy do restrykcyjnych metod, co minimalizuje ryzyko powrotu straconych kilogramów. Zwiększenie spożycia białka może też prowadzić do zwiększenia masy mięśniowej (czego nie należy się obawiać) i jednocześnie przyspieszyć metabolizm.

Białko w diecie odchudzającej

Podczas wprowadzania większej ilości białka do jadłospisu należy pamiętać, by były to produkty mało przetworzone. Warto zwrócić także uwagę na zawartość tłuszczu w danym produkcie - wiele białkowych opcji ma w sobie duże ilości tego składnika, a to może zwiększyć kaloryczność posiłku. Nie namawiamy do rezygnacji z tłuszczu, ale polecamy zdrowsze wersje, a także kontrolę ilości spożywanych węglowodanów.

Węglowodany w odchudzającej diecie wysokobiałkowej powinny pochodzić przede wszystkim z warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, ale skupmy się teraz na białku. Jak dużo powinno się go spożywać, by osiągnąć pożądane efekty i jednocześnie nie przesadzić?

Kluczem zawsze jest umiar, szczególnie, jeśli mamy na celu utratę masy ciała. Odpowiednia dawka białka dla osoby, która chce schudnąć to 1,5–2 g na kilogram masy ciała. Ilością można manipulować w zależności od aktywności fizycznej oraz indywidualnych potrzeb organizmu. Pamiętajmy, że każda z nas jest inna, a ciało samo nas poinformuje, czego mu trzeba. Dobrze będzie, jeśli jedna czwarta kalorii spożywanych w ciągu dnia będzie pochodzić ze źródeł chudego białka. A teraz do źródeł.

Co jeść na wysokobiałkowej diecie odchudzającej?

Wybierając produkty wysokobiałkowe organizm zużyje więcej pracy na trawienie i metabolizowanie, co oznacza, że spalimy więcej kalorii. Jednocześnie przez dłuższy czas zachowamy sytość i unikniemy skoków cukru, co jest charakterystyczne dla diet z przewagą węglowodanów. Na początek postaw na śniadania wysokobiałkowe, które uregulują apetyt w ciągu dnia.

Produkty wysokobiałkowe najlepsze dla figury

Źródła najlepiej przyswajalnego białka, to te niewegańskie, czyli kurczak, indyk, owoce morza, odtłuszczony nabiał, jajka, ryby, ale też polędwiczki wieprzowe czy chude części wołowiny. Jest jednak wiele roślinnych alternatyw, z których nie powinny rezygnować nawet osoby, które jedzą mięso. Należą do nich: orzechy, masło orzechowe, fasola, tofu czy komosa ryżowa. W przypadku dużej aktywności fizycznej warto pokusić się o izolat białka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.