Ewa Chodakowska dzieli się na Instagramie cenną wiedzą, dotyczącą zdrowego odżywiania i jego roli, gdy intensywnie trenujemy. Awokado jest jednym z najpopularniejszych źródeł zdrowego tłuszczu, zwłaszcza na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Trenerka przypomina jego właściwości i podrzuca prosty przepis na urozmaicenie codziennego menu.
"Zaprzyjaźnij się z awokado" - radzi Chodakowska. Warto wiedzieć, że oprócz cennych tłuszczy w tym zielonym owocu znajdziemy również:
Dojrzałe awokado może nam posłużyć jako masło, dodatek do koktajli, sałatek, a nawet ciast. Owoc świetnie smakuje również w wersji wytrawnej. To doskonały dodatek do wielu posiłków, który pomaga w szybszym wchłanianiu witamin. Awokado zawiera dość sporo kalorii, jak na owoc, ale pamiętajmy, że są to zdrowe tłuszcze, czyli tzw. "dobre kalorie".
Składniki na dwie porcje (jedna dostarcza 225 kalorii):
Przygotowanie: Obierz awokado ze skórki i wyjmij pestkę. Usuń ze środka część miąższu. Wydrążoną część owocu rozdrobnij widelcem i skrop sokiem z cytryny. Pokrój ser feta i pomidor w drobną kostkę a ogórek w plasterki. Wymieszaj z awokado, dodaj pestki granatu. Umieść farsz w połówkach awokado, polej oliwą i dopraw przyprawami. Na koniec udekoruj pietruszką.