Nasiona chia nie wychodzą z mody. Dwa szybkie desery, które zachwycają smakiem i są bardzo zdrowe

Nasiona chia to jedne z najzdrowszych superfoodsów, które są dostępne na rynku. Niezwykłe właściwości tych nasionek są znane na całym świecie - warto je włączyć do codziennej diety.

Nasiona chia to bogate źródło m.in. błonnika, wapnia, białka, magnezu, przeciwutleniaczy oraz kwasów omega-3. Zaledwie dwie łyżki chia dostarczą połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik, przy jednocześnie niskiej ilości węglowodanów. Co można przygotować z chia?

Dwa szybkie przepisy na nasiona chia

Niezawodny budyń

Budyń na bazie nasion chia jest podstawowym przepisem w kuchni wegańskiej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu. Kremowy i gęsty deser sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub zdrowa przekąska w ciągu dnia.

  • pół banana;
  • trzy łyżki stołowe nasion chia;
  • łyżeczka kakao;
  • łyżeczka syropu klonowego lub z agawy;
  • 3/4 szklanki ulubionego napoju roślinnego (jeśli wybierasz słodzone, pomiń w przepisie słodzik).

Przygotowanie: Rozgnieć banana za pomocą widelca, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Wsyp pozostałe składniki i mieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach aż do powstania gładkiej masy. Przelej gotowy budyń do szklanek, podawaj z kawałkami banana, orzechami i pomarańczą.

Owocowo-orzechowy deser

  • 3 łyżki stołowe nasion chia;
  • ulubione owoce;
  • jogurt jagodowy;
  • szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki nierafinowanego cukru palmowego (znany pod nazwą jaggery);
  • dwie łyżki syropu klonowego lub miodu;
  • szklanka migdałów;
  • pół szklanki pistacji;
  • szczypta wanilii i cynamonu

Przygotowanie: Wrzuć na rozgrzaną patelnię cukier. Dolej trochę wody, aby cukier uległ karmelizacji. Wtedy dodaj na patelnię posiekane orzechy. Dokładnie zamieszaj i zdejmij naczynie z ognia. Wlej do miski mleko kokosowe, dodaj nasiona chia i zamieszaj. Następnie dodaj miód lub syrop klonowy, wanilię oraz cynamon i ponownie wymieszaj składniki. Umieść chia w lodówce na co najmniej dwadzieścia minut (najlepiej smakują pozostawione w schłodzeniu na całą noc). Przygotuj wysoką szklankę i umieść w niej ulubione pokrojone drobno owoce. Następnie dodaj dwie lub trzy łyżki stołowe chia w kokosowej zalewie. Przekładaj kolejne warstwy owoców i chia. Na sam wierzch posyp deser orzechami.

Zobacz wideo Jessica Mercedes zrobiła szybką sałatkę z kozim serem
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.