Nasiona chia to bogate źródło m.in. błonnika, wapnia, białka, magnezu, przeciwutleniaczy oraz kwasów omega-3. Zaledwie dwie łyżki chia dostarczą połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik, przy jednocześnie niskiej ilości węglowodanów. Co można przygotować z chia?
Budyń na bazie nasion chia jest podstawowym przepisem w kuchni wegańskiej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu. Kremowy i gęsty deser sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Przygotowanie: Rozgnieć banana za pomocą widelca, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Wsyp pozostałe składniki i mieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach aż do powstania gładkiej masy. Przelej gotowy budyń do szklanek, podawaj z kawałkami banana, orzechami i pomarańczą.
Przygotowanie: Wrzuć na rozgrzaną patelnię cukier. Dolej trochę wody, aby cukier uległ karmelizacji. Wtedy dodaj na patelnię posiekane orzechy. Dokładnie zamieszaj i zdejmij naczynie z ognia. Wlej do miski mleko kokosowe, dodaj nasiona chia i zamieszaj. Następnie dodaj miód lub syrop klonowy, wanilię oraz cynamon i ponownie wymieszaj składniki. Umieść chia w lodówce na co najmniej dwadzieścia minut (najlepiej smakują pozostawione w schłodzeniu na całą noc). Przygotuj wysoką szklankę i umieść w niej ulubione pokrojone drobno owoce. Następnie dodaj dwie lub trzy łyżki stołowe chia w kokosowej zalewie. Przekładaj kolejne warstwy owoców i chia. Na sam wierzch posyp deser orzechami.