Indeks glikemiczny pozwala nam dokładnie określić, jak konkretne produkty działają na poziom cukru we krwi. Tabela z tymi informacjami jest szczególnie ważna dla osób walczących z nadwagą oraz chorych na cukrzycę. Zdrowy model odżywiania polega na dostarczaniu do organizmu produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jak przygotować kolację według tej zasady?
Przejście na posiłki o niskim IG wcale nie musi być trudne. Wystarczy zastosować kilka zmian w sposobie przygotowywania potraw i zwrócić uwagę na przyprawy i dodawane składniki. Chcesz szybko zrobić dobrą kolację? Wypróbuj jeden z poniższych sposobów.
Szczególnie polecane są te przygotowane z dużej ilości warzyw na roślinnym wywarze. Warto spróbować zupy z brokułów, kalafiorów. Unikaj zup z dużą zawartością skrobi (m.in. marchwi i papryki). Korzystną opcją jest również krem z pora.
Zarówno jasny, jak i pełnoziarnisty makaron, mają podobnie niski indeks glikemiczny. Inaczej sprawa wygląda, jeśli mówimy o pieczywie. Najlepszym wyjściem jest chleb robiony na zakwasie, który zwiększa ilość witamin i przeciwutleniaczy, jednocześnie obniżając ilość skrobi w produkcie.
Pilnując niskiego indeksu glikemicznego, musimy pamiętać, że najlepiej będzie postawić na gotowanie na parze oraz pieczenie i smażenie z małą ilością tłuszczu. Uważaj jednak, aby nie gotować za długo produktów, które zawierają skrobię. Ważna jest też pora podania kolacji - najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji na temat samego indeksu, koniecznie przeczytaj nasz artykuł, który wyjaśnia jest dokładnie i dlaczego jest tak ważny dla diabetyków. Tutaj znajdziesz przykładowy dzienny jadłospis na diecie glikemicznej.