Jessica Mercedes od kilku dni testuje dietę, na której była Adele. Wychodząc od pierwszego dnia z zielonymi sokami i jedynie 1000 kcal, celebrytka kontynuuje przygodę i przygotowuje kolejne posiłki z warzyw i owoców. Guacamole to szybki, pyszny i zdrowy pomysł na przekąskę. Jak przyrządzić jego idealną wersję?
Pasta z awokado od kilku lat robi prawdziwą furorę - to jeden z ulubionych przepisów wielu gwiazd. Guacamole nadaje się na kanapki, tosty czy sos do nachosów. Dlaczego nie zawsze wychodzi? Sekret polega na tym, aby wybrać najlepszy do tej potrawy owoc. Szukając odpowiedzi na to nurtujące pytanie, zajrzałyśmy na najpopularniejszy blog o diecie wegańskiej - Jadłonomię. Autorka podkreśla, że najlepsze guacamole zrobimy, jeżeli wybierzemy idealnie zielone i porządnie dojrzałe awokado. Owoc powinien być na tyle miękki, aby dał się bez problemu odkształcić pod naciskiem palca. Marta Dymek odsyła czytelników na bloga Erici z NorthWest Edible Life, która zaprezentowała prosty i skuteczny test awokado:
Odmiana awokado Hass, powinna mieć ciemnozieloną skórkę bez przebarwień. Wykonaj prosty test dojrzałości: oderwij łodygę i zwróć uwagę, jak wygląda owoc pod nią - jeżeli pod łodygą znajduje się brązowa łatka odłóż owoc z powrotem na półkę. Plamka jest oznaką, że awokado nie nadaje się do zjedzenia. Jeśli po oderwaniu łodygi widzisz kolor jasnozielony - bingo. Znalazłaś idealny owoc.
Gdy już wiemy po czym poznać, że nasze awokado nadaje się do zjedzenia czas na dobry przepis. Do przygotowania pasty potrzebujesz:
Przygotowanie: Pokrojone awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z wybranego cytrusa. Dodaj pieprz i sól, posiekaną drobniutko cebulkę, oliwę z oliwek i kminek. Dokładnie wymieszaj. Udekoruj na wierzchu świeżą kolendrą.