Anna Lewandowska lubi urozmaicać swoje rodzinne menu o nowe wariacje dobrze znanych przepisów. Gorące puszyste gofry to idealna propozycja na weekendowe śniadania lub kolacje. Przysmak może być prawdziwie pełnowartościowym posiłkiem - dodajmy dużo owoców oraz orzechów. Jak przygotować gofry w wersji dla osób uczulonych na gluten? Skorzystajcie z tego przepisu.
Uczulenie na gluten nie musi się wiązać z porzuceniem ulubionych przepisów. Wystarczy poznać zamienniki niebezpiecznych dla alergików produktów. Gofry uwielbia prawie każdy - dzięki zamiennikom mąki pszennej mogą nimi się zajadać nawet osoby z nietolerancją glutenu.
Składniki:
Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz oleju, którym natłuść nagrzaną gofrownicę. Smaż gofry, aż będą rumiane. Jeżeli zaczynają przywierać do gofrownicy, posmaruj ją ponownie odrobiną oleju. Gotowe gofry podawaj z domowym dżemem, owocami i orzechami.
Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu muszą wyłączyć ze swojej diety produkty pszenne, w tym mąkę. Do przygotowania słodkich wypieków najlepiej sprawdza się bezglutenowa mąka owsiana z dodatkiem innej mąki, która naturalnie występuje bez tego związku. Do gofrów idealna będzie polecana przez Lewandowską mąka ryżowa. Do ciast, muffin czy naleśników polecana jest mąka kukurydziana, która nada potrawom lekko słodki smak i żółtą barwę.