Anna Starmach poleca na letni deser sernik z truskawkami na zimno: Lekki jak chmurka i nieziemsko smaczny

Już wkrótce na naszych stołach zagoszczą ulubione letnie desery. Chcecie pysznie powitać długie ciepłe wieczory? Przygotujcie sernik z truskawkami według przepisu Anny Starmach.

Leniwe letnie popołudnia Anny Starmach nie mogą się obejść bez smacznego ciasta z owocami. Idealnie na pierwsze upały sprawdzi się sernik na zimno z dodatkiem soczystych truskawek. Jak przygotować ciasto wg przepisu Starmach?

 

Lekki i puszysty sernik z truskawkami wg przepisu Anny Starmach

Składniki na spód:

  • 200 gramów kruchych zbożowych ciasteczek;
  • 80 gramów roztopionego masła.

Składniki na masę serową:

  • 600 gramów zmielonego białego sera;
  • 100 gramów cukru;
  • 100 mililitrów śmietanki 36 procent,
  • dwa jajka;
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej;
  • dwie łyżki mąki pszennej;
  • laska wanilii;
  • skóra z jednej całej cytryny.

Dodatkowo:

  • 100 gramów serka mascarpone;
  • 100 mililitrów śmietanki kremówki 30%;
  • łyżka cukru pudru;
  • świeża mięta.

Przygotowanie: Pokrusz drobno ciasteczka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem Wyłóż na spód formy o średnicy 23 centymetrów i schładzaj do momentu, aż przygotujesz serową masę. Do przygotowania serowego nadzienia wymieszaj w dużej misce ser ze śmietanką, cukrem, jajkami, mąkami, skórką pomarańczową i wanilią. Przełóż gotową masę na spód z ciasteczek i piecz około godziny w 160 stopniach. Ostudź ciasto, a następnie umieść je w lodówce. Ubij śmietankę mikserem, wymieszają ją z cukrem i serem mascarpone. Udekoruj kremem gotowy sernik wyjęty z lodówki. Dodaj pokrojone truskawki i świeże listki mięty.

Z pomocą tej bazy możesz przygotować wiele wersji sernika - wymieniaj owoce na sezonowe. Możesz też poeksperymentować i dodać warstwę galaretki oraz orzechów włoskich. W ten sposób wykorzystasz zalegające w zapasach składniki.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki
Więcej o:
Copyright © Agora SA