Leniwe letnie popołudnia Anny Starmach nie mogą się obejść bez smacznego ciasta z owocami. Idealnie na pierwsze upały sprawdzi się sernik na zimno z dodatkiem soczystych truskawek. Jak przygotować ciasto wg przepisu Starmach?
Składniki na spód:
Składniki na masę serową:
Dodatkowo:
Przygotowanie: Pokrusz drobno ciasteczka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem Wyłóż na spód formy o średnicy 23 centymetrów i schładzaj do momentu, aż przygotujesz serową masę. Do przygotowania serowego nadzienia wymieszaj w dużej misce ser ze śmietanką, cukrem, jajkami, mąkami, skórką pomarańczową i wanilią. Przełóż gotową masę na spód z ciasteczek i piecz około godziny w 160 stopniach. Ostudź ciasto, a następnie umieść je w lodówce. Ubij śmietankę mikserem, wymieszają ją z cukrem i serem mascarpone. Udekoruj kremem gotowy sernik wyjęty z lodówki. Dodaj pokrojone truskawki i świeże listki mięty.
Z pomocą tej bazy możesz przygotować wiele wersji sernika - wymieniaj owoce na sezonowe. Możesz też poeksperymentować i dodać warstwę galaretki oraz orzechów włoskich. W ten sposób wykorzystasz zalegające w zapasach składniki.